Topstukken

Topstukken: Summertime van George Gershwin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Topstukken: Summertime van George Gershwin

"Summertime, and the livin’ is easy…" Met deze woorden begint het bekende lied Summertime. Het werd geschreven door componist George Gershwin en schrijver DuBose Heyward, als aria voor de opera Porgy and Bess, waarin het personage Clara het zingt als slaapliedje voor haar baby.

Summertime in de opera Porgy en Bess

De opera begon in eerste instantie als boek, geschreven door DuBose Heyward, dat al snel een van de best verkopende boeken in de jaren 20 werd. Al snel vertaalde Heyward het verhaal naar een Broadway-productie. George Gershwin las het boek, zag de productie en vertaalde het samen met zijn broer Ira en Heyward zelf naar een musical. Summertime is het beroemdste nummer hieruit en groeide eind jaren dertig uit tot een klassieker onder liefhebbers van zowel klassieke muziek als jazz, blues en popmuziek.

foto: ANP

George Gershwin en Ira Gershwin.

Opnames van Summertime

Het grote publiek maakte voor het eerst kennis met Summertime in 1935, het jaar dat Porgy and Bess in première ging. In datzelfde jaar werd ook de eerste plaatversie opgenomen door Helen Jepson met koor en orkest onder leiding van Alexander Smallens. De alleroudste opname van het werk is een repetitieopname uit juli 1935, met sopraan Abbie Mitchell, die op piano wordt begeleid door niemand minder dan George Gershwin zelf.

Het succes van de gehele opera Porgy and Bess kwam een stuk langzamer op gang: pas in de jaren vijftig werd de productie echt als klassieker beschouwd. Summertime was inmiddels, door de coverversies van onder meer Billie Holiday, Caspar Reardon, Maxine Sullivan, Sidney Bechet en Jerry Kruger, uitgegroeid tot een jazzstandard.

foto: Wikimedia Commons

Een uitvoering van Porgy and Bess.

Beluister Summertime

In de loop der tijd zijn er enorm veel variaties van Summertime uitgebracht in verschillende genres. Naast het origineel uit de opera, is deze uitvoering van zanger Jose James en pianist Stefano Bollani ook zeker de moeite waard om naar te luisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie