Live @ De Klassieken
AVROTROS

Live @ De Klassieken: Lisanne Soeterbroek

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Lisanne Soeterbroek

Als concertmeester van het Antwerp Symphony Orchestra is zij een powervrouw met overtuigingskracht. Op haar eerste soloalbum "Shining of her Eyes" zoekt zij juist het kleine en kwetsbare. Op het album speelt zij de Tweede Partita, de Derde Partita en de Tweede Sonate van Johann Sebastian Bach en twee korte, atypische werken van de Nederlandse componist Louis Andriessen. In één ervan is zij ook zingend te horen.

Vandaag speelde ze live in de studio bij De Klassieken. “Twee jaar geleden voelde ik sterk de behoefte om de partita’s van Bach te delen”, zegt Lisanne Soeterbroek. “Ik ben altijd nieuwe projecten aan het bedenken en uitvoeren, meestal voor mijn strijkkwartet het Vespucci Kwartet. Ik kon terecht in het Meerpadkerkje, het kleinste kerkje van Amsterdam, vlakbij mijn huis in Noord, en heb daar drie avonden achter elkaar steeds één partita gespeeld. Elke partita duurt zo’n dertig minuten en ik plande het zo dat tegen het eind van het stuk de zon onderging en we eindigden bij kaarslicht. Het was intiem, het was intens. Bach kwam binnen, zowel bij het publiek als bij mezelf. Na die avonden wist ik dat ik er klaar voor was om een solo-cd op te nemen met werken van Bach.”

Video niet beschikbaar

De Tweede Sonate van Bach is voor de violiste het ideale werk om de dag mee te beginnen. “Dit stuk laat me alle hoeken van de kamer zien. Als ik het gespeeld heb, voel ik me altijd weer fris en opgeruimd. Het is alsof je door een prachtig landschap reist en ontzettend veel ziet. En elke dag is het weer anders. Die sonate blijft verrassen!”

Video niet beschikbaar

“Met een moderne twist verbinden de korte composities van Louis Andriessen de overgangen in toonsoort en karakter van de werken van Bach op een subtiele wijze”, zegt Lisanne. Zij heeft veel moderne muziek gespeeld en Andriessen is voor haar een inspirerend componist. “Zijn stukken die ik koos voor het album zijn echter veel meer romantisch dan modern. Harmonies uit Riddles is nog nooit eerder opgenomen.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie