Live @ De Klassieken
AVROTROS

Live @ De Klassieken: Pianoduo Scholtes & Janssens

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Live @ De Klassieken: Pianoduo Scholtes & Janssens

De nieuwe cd van Lestari Scholtes en Gwylim Janssens is op 22 januari uitgekomen bij Challenge Records International. Op de cd staan Mozart's Sonate voor twee piano's, Schubert's Fantasie in f klein en een selectie uit de Bach koralen bewerkt door Kurtág. Afgelopen september namen Scholtes en Janssens de cd op in studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum.

Scholtes & Janssens waren pas 18 en 19 jaar oud toen ze voor het eerst de sonate van Mozart voor twee piano's speelden. Ze speelden toen pas een jaar samen. Kort daarna volgde Schuberts Fantasie in f mineur. Nu, 17 jaar later, “zijn we eindelijk dapper genoeg om deze twee iconische werken op te nemen.”

Vanaf het begin van hun samenwerking (2003) zijn Lestari Scholtes en Gwylim Janssens gedwongen onder ogen te zien dat een goed duo niet zomaar ontstaat als je twee top pianisten bij elkaar zet, en zeker niet bij Mozart of Schubert. Als je niet samen ademt, iedere noot niet spat gelijk is en niet ieder akkoord in balans is, verstoort het de uitvoering. Een pianoduo bestaat eigenlijk uit twee virtuoze solisten die zoals kamermusici samenspelen en het kleurenpalet van een orkest hebben. Dit is wat Mozart en Schubert hen al die jaren heeft bijgebracht. Van de intieme en mooie openings frase van Schuberts Fantasie in F mineur tot Mozarts bijna symfonische en energieke Allegro con spirito in de Sonate voor twee piano's.

In 2013 richtte het duo het Pianoduo Festival Amsterdam op, één van de toonaangevende festivals ter wereld die zich uitsluitend toelegt op het genre pianoduo.

Video niet beschikbaar

Franz Schubert - Fantasie voor piano 4h D.940, op.103 in f kl.t. (Arr.)

Video niet beschikbaar

Johann Sebastian Bach (Arr. György Kurtág) - Das alte jahr vergangen ist, BWV. 614 & Koraalbewerking voor orgel BWV.659, "Nun komm' der Heiden Heiland"
Ster advertentie
Ster advertentie