Vrij Spel
AVROTROS

Vrij Spel: Xavi Torres vs. Sjostakovitsj

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrij Spel: Xavi Torres vs. Sjostakovitsj

Elke zaterdag staat De Muziekfabriek in het teken van de rubriek Vrij Spel. In Vrij Spel daagt presentator Jet Berkhout musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Even weg van de partituur en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid.

Vandaag was pianist Xavi Torres te gast in de studio voor Vrij Spel. Hij kwam op jonge leeftijd al vrij snel in aanraking met de piano, omdat zijn oudere zus dat speelde en hem 'gewoon' les begon te geven. Snel hierna ontdekte hij de jazz via zijn vader, die het ene na het andere album luisterde, en was zo onder de indruk van dat genre dat hij zich direct ging verdiepen in die muziek. Xavi kon niet kiezen tussen klassiek en jazz en besloot beide genres te gaan studeren. Inmiddels is hij 32 jaar, speelt hij over de hele wereld, heeft hij met verschillende bands al meer dan 45 albums opgenomen en puilt zijn prijzenkast uit.

Wat Xavi voor Vrij Spel zou gaan spelen was nog lang een vraag. Hij is namelijk, zo zegt hij zelf, slecht in beslissingen nemen. Uiteindelijk koos hij de bekende Wals nr.2 uit de tweede Jazz Suite van Dmitri Sjostakovitsj, omdat het laatste boek dat Xavi heeft gelezen over het leven van deze componist ging. Xavi is, als jazzpianist, gewend om te improviseren en variaties te maken, dus was Vrij Spel een kolfje naar zijn hand. Hij maakte van deze bekende klassieke hit zijn eigen geïmproviseerde jazzversie.

Vrij Spel: Xavi Torres vs. Sjostakovitsj

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie