Vrije Geluiden
VPRO

Vrije Geluiden: November Music 2023

foto: New Music Now
  1. Klassiekchevron right
  2. Vrije Geluiden: November Music 2023

Het jaarlijkse festival met Muziek van nu door de makers van nu!

Saskia Venegas Aernouts

Van componiste (en violiste) Saskia Venegas was ‘Medusa’ voor cello solo, stem en elektronica te zien en te horen tijdens November Music 2023, met celliste Maya Fridman. In de muziektheatrale voorstelling is de Griekse Medusa-mythe het startpunt. Medusa was priesteres in de Tempel van Athene. Op een cruciaal moment in haar leven werd ze verkracht door zeegod Poseidon, vermomd als vogel. Athene gaf Medusa uit woede de schuld, veranderde haar in een beestachtige Gorgon en isoleerde haar vervolgens op een afgelegen eiland. De Medusa uit deze mythe is symbool voor de nachtmerrie van hen die lijden aan een posttraumatische stress-stoornis als gevolg van seksueel geweld. Een aangrijpende voorstelling, maar met een ander slot dan de mythe: Medusa wordt bij Venegas niet onthoofd, maar ze herstelt - ondanks alles een hoopvol slot dus. Lees haar verhaal op New Music Now, en hoor hieronder een lang gesprek met Saskia over haar manier van werken én natuurlijk over Medusa:

#35 - Saskia Venegas - November Music 2023 - Medusa met Maya Fridman - November Music - de interviews

foto: Saskia Venegeas

Maya Fridman

Celliste, componiste, performer, zangeres, en tekstdichter Maya Fridman hteef de laatste jaren grote bekendheid gekregen met haar uiterst veelzijdige talent en de vernieuwende, en steeds verrassende projecten waaraan ze haar medewerking verleent - of die ze zelf initieert. In November Music 2023 is ze artist in residence, dus ze is bijna dagelijks wel ergens te zien en te horen tijdens het festival: met elektronica-wizard LudoWic, met haar trio Fridman-Napolov-Sandee, met Cappella Brabant en fc Jongbloed, in een concert met werk van Saskia Venegas, en samen met Garth Knox in werk van John Zorn. Hieronder een uitvoerig gesprek met Maya Fridman:

#32 - Maya Fridman - November Music 2023 - artist in residence - November Music - de interviews

foto: Maya Fridman

Maya Fridman

Aart Strootman

Componist, gitarist, instrumentbouwer. Aart Strootman is de componist van het Bosch Requiem van 2023 (op een aangrijpende tekst van Jan Rot: Laatste Woorden), hij is artistiek leider van F.C. Jongbloed, oprichter van TEMKO, en hij won onder meer de Gaudeamus Award en de Matthijs Vermeulenprijs. Behalve het Bosch Requiem klinken van Strootman ook nog werken in bijvoorbeeld concerten door Maya Fridman en het Trio Napolov-Fridman-Sandee. In onderstaan interview licht Aart zijn Bosch Requiem toe en vertelt hij meer over de samenwerking met Maya Fridman, het bouwen van ogenschijnlijk simpele muziekinstrumenten met een lasersnijder of een 3D-printer, en de buisklokken die hij maakte voor Laatste Woorden.

#33 - Aart Strootman - November Music 2023 - Bosch Requiem - November Music - de interviews

foto: Aart Strootman

Speellijst is niet beschikbaar.

Opnamedatum

donderdag 02 november 2023

Omroep

NTR

Componisten

Aart Strootman

Uitvoerenden

Jan Rot (Tekstschrijver), Rianne Wilbers (sopraan), Fanny Alofs (mezzosopraan), Aart Strootman (gitaar + basgitaar), Fred Jacobsson (basgitaar)

Ensembles

Cello Octet Amsterdam; Mallet Collective

Tijdperken

Nieuwste muziek

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam

Ben van Gelder

Altsaxofonist Ben van Gelder wordt geprezen als ambitieuze vernieuwer die invloeden uit de moderne jazz en klassieke muziek laat samenvloeien. Tijdens November Music 2023 presenteert hij zijn nieuwste album Manifold, een suite met het kerkorgel als centraal instrument. In de band onder meer organist Kit Downes, zanger Fuensanta, basklarinettist Joris Roelofs, trompettist Jean-Paul Estiévenart, saxofonist Hristo Goleminov en Ben van Gelder zelf.

Manifold is een ode aan de veelvoudigheid van de mens, zegt Van Gelder zelf: ‘Manifold is geboren uit een fascinatie voor het orgel, een instrument dat wordt aangedreven door een oneindige luchtstroom. Ik beschouw het orgel zowel als verheffend als aards. De muziek is een reflectie van de tijd waarin deze gemaakt is en streeft ernaar om de collectieve spirituele daad van een concert te onderstrepen.’

interview met Ben van Gelder - November Music - de interviews

foto: Ben van Gelder

Ben van Gelder

Vrije Geluiden: vooruitblik November Music (3)

Simon Burgers

In de film-installatie Juxtaposition van componist Simon Burgers en videokunstenaar Rainer Hensel wordt een poëtische verbeelding van onze tijd voorgesteld: de polarisatie waarin we terecht zijn gekomen die laat zien hoe tegengestelde grootheden naast elkaar bestaan. Een Nederland vol tegenstellingen waarin onze stedelijke omgeving en de steeds schaarser wordende natuur een hoofdrol opeisen. De compositie 'Ten' voor harp solo van Simon Burgers kreeg een 'beeldtrack' bij de muziek in de vorm van deze film. De muziek is uitgevoerd door Anneleen Schuitemaker van het Koninklijk Concertgebouworkest. De filminstallatie is gedurende November Music dagelijks te bekijken en te beluisteren in de Serre van de Verkadefabriek. Bovendien wordt het stuk op 11 november live uitgevoerd door harpiste Rosetta Schade.

Ook van Simon Burgers tijdens November Music: Morfine op tekst van en met Adriaan van Dis (in een ingekorte versie, tijdens de Muziekroute op 5 november).

In het gesprek hieronder licht Simon Burgers beide werken nader toe:

interview met Simon Burgers - November Music - de interviews

foto: Simon Burgers

Simon Burgers

Vrije Geluiden: vooruitblik November Music (2)

Bert Palinckx

Programmeur Bert Palinckx vertelt in de onderstaande aflevering van de podcast-serie 'November Music - De Interviews' over enkele highlights in de programmering van deze editie van het festival (1 t/m 12 november 2023). Natuurlijk over John Zorn, maar ook over het Bosch Requiem - dat dit jaar geschreven wordt door Aart Strootman, op een ontroerende tekst van Jan Rot - en over artist-in-residence Maya Fridman.

Alle informatie vind je uiteraard op > de November Music website!

interview met Bert Palinckx - November Music - de interviews

foto: YouTube

Bert Palinckx

Vrije Geluiden: vooruitblik November Music (1)

Alle interviews bij November Music:

November Music - de interviews

November Music - de interviews

Luister Vrije Geluiden als podcast:

Vrije geluiden op NPO Klassiek

Vrije geluiden op NPO Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie