Vrije Geluiden
VPRO

'een' van Sterre Konijn is een pracht van een debuut-cd

foto: Sterre Konijn
  1. Klassiekchevron right
  2. 'een' van Sterre Konijn is een pracht van een debuut-cd

Vorige maand verscheen de cd ‘een’, het debuutalbum van de Nederlandse zangeres en performer Sterre Konijn. Samen met Merel Vercammen, Geneviève Verhage, Raphaela Danksagmüller, Tobias Nijboer, Christiaan Verbeek en Daniel Kool maakte Sterre opnamen van in totaal 15 composities, waarvan vijf van eigen hand. Volksmuziek, eigentijdse klassieke composities, improvisatie, alles rond het dubbele thema van verbondenheid versus eenzaamheid.

In het interview hieronder vertelt Sterre meer over het thema, haar gedrevenheid, de onverklaarbare magie van het opgaan in iets of iemand, en het verband tussen de verschillende stukken op de cd.

Sterre Konijn over haar debuut-CD 'een'

Een grootscheepse album-release zat er natuurlijk nu niet in. Daarom geeft Sterre met een aantal musici in Amsterdam een serie één-op-één-concerten: één musicus speelt voor één man of vrouw publiek. Die één-op-één-concerten worden op nagenoeg alle zondagen tussen 2 mei en 13 juni 2021 gegeven in A Lab in Amsterdam. Eén musicus speelt voor één man of vrouw publiek, die in een half uur drie korte solo-optredens door drie verschillende musici in drie verschillende ruimtes krijgt voorgeschoteld. Naast Sterre doen er ook twee andere musici van het album mee. “Er wordt niet gesproken tijdens de optredens en wat we gaan spelen laten we van het moment afhangen. Het kan een bestaand stuk van de cd zijn of een improvisatie. Reserveren is mogelijk vanaf 23 april via >mijn website.”

Over zichzelf vertelt Sterre: “Van nature ben ik iemand die overal over nadenkt en alles afweegt. Juist daardoor is misschien wel die fascinatie ontstaan voor zaken die veel verder gaan dan wat er zich in je hoofd afspeelt.”

En over de muziekkeuze op het album: “Volksmuziek is misschien wel de meest 'verbonden' muziek, versmolten met een cultuur. Ook de hedendaagse werken op het album zijn geïnspireerd op volksmuziek en hebben een hang naar het oude. Improvisatie verbindt op een andere manier en is het ultieme contact tussen muzikanten. Voor mijn eigen composities koos ik teksten die mij persoonlijk raken. En dan kan Dante niet ontbreken. Middelpunt van de cd is L’Amor che Move op een tekst uit De Goddelijke Komedie van Dante, waarop ik ben afgestudeerd tijdens mijn studie Italiaanse Taal en Cultuur. De mooiste zin uit dit lied vind ik ‘Het is de liefde, die de zon en de andere sterren beweegt’. De liederen ervoor gaan over verbondenheid, de liederen erna over eenzaamheid.”

Over het maken van de cd vertelt Sterre verder: “Bewust heb ik makende musici uitgezocht. Tijdens de repetities kwam ik met een voorzet en al spelend ontstonden de mooiste arrangementen. Sterker nog: op de cd staan ook improvisaties die we tijdens de repetities nog nooit gespeeld hebben. De instrumenten zijn gelijkwaardig aan de stem.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een keuze uit het album is te horen in VPRO Vrije Geluiden op zondag 23 mei 2021, 23.00 uur, NPO Radio 4.

Ster advertentie
Ster advertentie