Maarten Engeltjes: 'Muziek groeit altijd'
- Klassiek
- Maarten Engeltjes: 'Muziek groeit altijd'
In het Zomeravondconcert van 10 juli hoor je cantates van Johann Sebastian Bach en Georg Philipp Telemann. Hoewel het nu precies andersom is, was Bach in de achttiende eeuw een stuk minder succesvol en beroemd dan Telemann. Countertenor Maarten Engeltjes soleert en wordt begeleid door Les Arts Florissants. Hij geeft een korte toelichting en kijkt alvast vooruit naar zijn optreden tijdens het festival Wonderfeel op 22 juli.
“Telemann heeft zeker een kleiner aandeel, maar is tegelijkertijd heel erg geliefd,” zegt Maarten Engeltjes over het Zomeravondconcert. “Vergeet niet dat de muziek van Telemann voor Bach een belangrijk voorbeeld was.”
Leipzig en Hamburg
In de tijd dat Bach een aanstelling had in Leipzig, was Telemann werkzaam in Hamburg. Waar Telemann de vrijheid had om zich ook te buigen over opera (hij schreef er ruim dertig), had Bach die mogelijkheid niet. De componisten hebben elkaars werk zeker gekend. Wie denkt dat beide componisten concurrenten waren, krijgt geen gelijk. Ze waren namelijk met elkaar bevriend. Zo was Telemann peetvader van Carl Philipp Emanuel Bach, de zoon van Bach.
Dubbelrol
Engeltjes, die tijdens het Avondconcert als countertenor te beluisteren is, heeft tijdens het festival Wonderfeel een dubbelrol: hij zingt en dirigeert. Op welke manier is voor hem dirigeren anders dan zingen? “Bij dirigeren moet je veel meer vooruitdenken” zegt de countertenor. “Je reageert ook meer op wat er gebeurt en zo bepaal je je visie. Bij zingen zit ik ook in mijn lichamelijk concentratie om zo goed mogelijk te presteren. Dat is heel anders.”
Op Wonderfeel dirigeert hij zijn eigen barokorkest PRJCT Amsterdam. Een ensemble dat Engeltjes in 2017 oprichtte en bestaat uit veel jonge musici. Op het programma staat het bekende Stabat Mater van Pergolesi. “Het is hele aangrijpende muziek. Het gaat over een huilende moeder, die haar kind heeft verloren. Nadat het noodlot heeft toegeslagen, moeten de levenden verder.”
Rijke opnamegeschiedenis
Het werk is heel vaak uitgevoerd. Grotere dirigenten als Christopher Hogwood, Christophe Rousset en Claudio Abbado legden het werk vast. Is zo’n rijke opnamegeschiedenis niet ergens ook een barrière? “Helemaal niet,” zegt Engeltjes. “Je wilt de muziek ervaren. Dus dat de muziek veel vaker gespeeld is, vormt voor ons geen enkele belemmering.”
Volgens Engeltjes kan het ook voor een ensemble goed zijn om werken vaker te spelen. Het barokorkest PRJCT Amsterdam had het Stabat Mater van Pergolesi al eerder op het programma staan in 2019. “Muziek groeit altijd,” zegt hij. “Hoe mee je repeteert, hoe meer de muziek je eigen wordt. In die zin is onze visie op het Stabat Mater van Pergolesi zeker gerijpt.”
Maarten Engeltjes hoor je in het Zomeravondconcert van 10 juli. Hij is solist in cantates van Bach en Telemann en wordt begeleid door het ensemble Les Arts Florissants. Het concert op Wonderfeel met PRJCT Amsterdam is op 22 juli. De NTR is de hele dag aanwezig op het festival en zendt het concert live uit.
Gerelateerd
Zomeravondconcert
Altviolist Takehiro Konoe winnaar Grachtenfestivalprijs 2024
Zomeravondconcert
Boris Giltburg: 'Langer dan twee weken zonder piano heb ik nooit geprobeerd'
Zomeravondconcert
Maak kennis met de drie genomineerden voor de GrachtenfestivalPrijs 2022
Podium