Zomeravondconcert
AVROTROSNTR

Kijk & luister het Prinsengrachtconcert 2022 nu terug

foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk & luister het Prinsengrachtconcert 2022 nu terug

Zaterdag 20 augustus was het zover: hét Prinsengrachtconcert 2022. Een editie die weer menigeen heeft weten te betoveren. Wist je dat het grootste klassieke openluchtconcert alweer haar 40 ste editie vierde? Nicolas Altstaedt, één van de beste cellisten ter wereld, is de hoofdgast van deze feestelijke avond. Kijk het Prinsengrachtconcert 2022 hier teurg:

Video niet beschikbaar

Het Prinsengrachtconcert was vanaf 19.00 uur te volgen op NPO Radio 4. In deze uitzending:

Presentator Ab Nieuwdorp ontvangt verschillende gasten in de aanloop naar het Prinsengrachtconcert! Zo spreekt hij met bariton Willem de Vries die vorig jaar op het Prinsengrachtconcert zong. Hij ontmoet de jonge violiste Eline van Dijk (11 jr.) die 's middags zal spelen op het Kinderprinsengrachtconcert, aangevuld met mooie klassieke muziek. Om 20.00 uur klinkt het voorprogramma exclusief op radio live vanaf de Prinsengracht met pianiste Yang Yang Cai en het Nymphéas Trombone Quartet. En na afloop van het Prinsengrachtconcert blikt Ab met Nicolas Altstaedt terug op het concert.

Luister de uitzending hier terug ⤵️

Zomeravondconcert - Prinsengrachtconcert

Over Nicolas Altstaedt

De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt (Heidelberg, 1982) is één van de meest gevraagde en veelzijdige musici van deze tijd. Als solist, dirigent en artistiek leider kan hij putten uit een rijk repertoire dat zowel oude als hedendaags muziek omspant.

Nicolas Altstaedt was Artist in Residence 19/20 bij het SWR Symphonie Orchestra o.l.v. Teodor Currentzis en Artist in Fokus bij Alte Oper Frankfurt. Andere highlights waren tournees met B’Rock en René Jacobs. Eerder soleerde hij bij de Wiener Philharmoniker en een aantal BBC-orkesten en gaf hij met de componist zelf op de bok de Finse première van Esa-Pekka Salonens Celloconcert.

In Nederland trad Nicolas Altstaedt op met het Nederlands Philharmonisch, het Residentie, het Rotterdams Philharmonisch en het Radio Filharmonisch Orkest. Als gastdirigent stond hij voor het Orchestre Philharmonique de Radio France en het Aurora Orchestra. In 2012 volgde Nicolas Altstaedt Gidon Kremer op als artistiek leider van het Kammermusikfestival Lockenhaus en in 2014 koos Adam Fischer hem als de nieuwe artistiek leider van de Haydn Philharmonie. Ook is hij artistiek leider van de Pfingstfestspiele Ittingen 2019 en 2023.

Nieuwe presentator

Het Prinsengrachtconcert wordt voor het eerst gepresenteerd door mezzosopraan Maria Fiselier, die de plaats inneemt van Hans van den Boom, vele jaren het gezicht van de klassieke muziek bij de AVROTROS op televisie.

Kijk in deze video hoe Maria Fiselier & Nicolas Altstaedt elkaar alvast ontmoeten in Berlijn, waar ze allebei wonen:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Prinsengrachtconcert live bij AVROTROS op NPO Radio 4.

Ster advertentie
Ster advertentie