Alle Registers Open
EO

#7 - Everhard Zwart kreeg orgelmuziek met de paplepel ingegoten (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Alle Registers Openchevron right
  3. #7 - Everhard Zwart kreeg orgelmuziek met de paplepel ingegoten (S02)

ma 1 augustus 2022

Het begon allemaal in Kampen waar zijn vader, Willem Hendrik, organist was van de Bovenkerk. Deze was degene die dit orgel op de kaart heeft gezet en het is inmiddels in Nederland een begrip geworden. Daarom gaat Elsbeth Gruteke opnieuw naar deze bijzondere kerk, waar ze in gesprek gaat met Everhard, de derde in lijn van de bekende Zwart familie.

Everhard wist al van jongsaf dat hij organist wilde worden. Hij kreeg orgelmuziek met de paplepel ingegoten. Eigenlijk was het nooit onderwerp van gesprek. Vanaf zijn twaalfde kreeg hij al orgellessen van Feike Asma, ongetwijfeld de meest bekende leerling van grootvader Jan. Hoewel Everhard kan putten uit een breed repertoire voelt hij zich geroepen om de Nederlands koraalkunst door te geven. Kenmerkend voor de Jan Zwartschool is dat een koraalbewerking naar de tekst is gecomponeerd. 

‘De kerkdienst is het hart van je muzikale werk. Door de dienst wordt je geloof versterkt en dat probeer je als organist dan weer door te geven in je spel’, aldus Everhard. Dat is al jarenlang de missie van de familie Zwart en Everhard draagt hier graag een steentje aan bij. 

Wil je meer orgelmuziek beluisteren? Ga dan naar onze speellijst op npoklassiek.nl