Een goedemorgen met...
AVROTROS

Een goedemorgen met... Mátyás Bittenbinder (11 februari 2023)

  1. Podcastschevron right
  2. Een goedemorgen ...chevron right
  3. Een goedemorgen met... Mátyás Bittenbinder (11 februari 2023)

za 11 februari 2023

Zaterdag 11 februari presenteerde bioloog, presentator, fotograaf en natuurliefhebber Mátyás Bittenbinder Een goedemorgen met...

Mátyás Bittenbinder is bioloog, schrijver en presentator en al van jongs af aan gefascineerd door de natuur. Toen hij als jongetje van zeven jaar oud op vakantie in Hongarije voor het eerst een slang in het wild vond, was hij op slag verliefd. Sinds die dag heeft hij een bijzondere band met slangen. Maar eigenlijk ook met alle andere dieren. 

Hij studeerde biologie aan de Universiteit Utrecht en de Universiteit Leiden en doet momenteel onderzoek naar het effect dat slangengif heeft op het menselijk lichaam. Voor zijn onderzoek reisde hij de hele wereld over, onder andere naar de Verenigde Staten, Denemarken en Australië. Als onderzoeker maakt hij deel uit van een internationale groep wetenschappers die proberen een manier te vinden om het aantal doden als gevolg van slangenbeten te verminderen. Een van zijn begeleiders is bioloog Freek Vonk. 

Zijn allergrootste passie is om de meest uiteenlopende feitjes over dieren en planten met een zo groot mogelijk publiek te delen. Dit doet hij regelmatig, bijvoorbeeld in de praatprogramma’s van Eva Jinek en Beau van Erven Dorens, waar hij zichzelf huisbioloog mag noemen. Daarnaast heeft hij een maandelijkse natuurrubriek in het ochtendprogramma van Jeroen van Inkel op NPO Radio 2. Ook is hij regelmatig te zien bij kinderprogramma’s zoals Het Klokhuis en Zin in Zappelin. 

Het meest gefascineerd is Mátyás door dieren die gif gebruiken om te overleven. Hij vindt giftige dieren zelfs zó bijzonder dat hij er een kinderboek over heeft geschreven getiteld GIF in het dierenrijk.