Presentator

Ab Nieuwdorp

  1. Presentatorenchevron right
  2. Ab Nieuwdorp
In hetzelfde jaar dat NPO Radio 4 (sinds 2023 NPO Klassiek) van start ging, begon ook mijn leven.

Men zegt dat ik vanuit de box het Nieuwjaarsconcert meedirigeerde. En Beethovens Pastorale en Mozarts Ave Verum, in willekeurige volgorde. Eén blik op een groot en blinkend instrument doet mij besluiten het stokje neer te leggen. Maar tuba spelen valt niet mee als je acht bent. Ik moet op een kussen gaan zitten om bij het mondstuk te kunnen. Wel een voordeel van zo’n groot instrument: in geval van foute noten kun je er makkelijk achter wegkruipen.


In de plaatselijke muziekvereniging vergroot ik mijn repertoirekennis. Ik speel in allerlei muziekschoolensembles, verkies Leonard Bernstein als mijn muzikale held en misschien wil ik later wel naar het conservatorium. Via via krijg ik een cassettebandje met daarop het Tubaconcert van een Engelse componist. Overweldigend stuk! Het bandje is alleen zo krakkemikkig dat het na een paar keer de geest geeft.


Maar dan is er NPO Klassiek. Op mijn vijftiende klinkt mijn naam voor het eerst ‘op zender’ (toen NPO Radio 4) wanneer ik bij het verzoekplatenprogramma ‘In antwoord op uw schrijven’ het Tubaconcert van Ralph Vaughan Williams aanvraag. Dát bandje heb ik nog steeds.


De liefde voor Engelse muziek (van Tallis tot Tippett) breidt zich uit naar de Engelse taal en cultuur in het algemeen. Ik kies voor ‘the best of both worlds’: een studie Tuba aan het Koninklijk Conservatorium en Engels aan de Universiteit Utrecht.


Tijdens mijn masterfase vertrek ik een jaar naar Engeland. Ik studeer en geef les aan de Universiteit van Bristol. Na een enerverende auditie met eigen mondstuk - maar op een geleend instrument uit de krochten van het Music Department - word ik toegelaten tot het symfonieorkest. Uit mijn radiootje dat jaar: BBC Radio 3.


In het Noorse Trondheim, waar ik een paar jaar later Engels geef, is het de zender NRK Klassisk die uit de speakers schalt. En inmiddels heeft mijn Engels georiënteerde smaak zich ontplooid tot die van een klassieke omnivoor - van middeleeuwen tot minimal en Palestrina tot Pärt. Mahler, Pettersson, Bruckner - er is nog zoveel te ontdekken!


En dat ontdekken, dat verrast en overdonderd worden, is nu een mooi deel van het werk dat ik doe voor mijn ‘leeftijdsgenoot’ - NPO Klassiek!


Ab presenteert elke werkdag het AVROTROS programma 'De Klassieken' op NPO Klassiek.