Presentator

Brecht van Hulten

  1. Presentatorenchevron right
  2. Brecht van Hulten
Brecht van Hulten wordt geboren in een echt omroepgezin in Hilversum. Haar moeder is voor haar geboorte radioverslaggeefster geweest bij de KRO en haar vader heeft bij die omroep het documentatiecentrum opgericht. Hier krijgt ze als tiener ook haar eerste vakantiebaantje. Wanneer ze zelf gaat werken bij de televisie werken haar ouders er echter niet meer.

Aanvankelijk lijkt Van Hulten ook niet hetzelfde werk te gaan doen als haar ouders. Na de middelbare school gaat ze eerst Europese Studies studeren in Amsterdam. Als onderdeel van deze studie gaat Brecht van Hulten een jaar naar Grenada om kunstgeschiedenis te studeren. Aan het eind van haar studie woont ze wederom een aantal maanden in het buitenland om Spaanse les te geven aan een stam inheemse vrouwen: “Het was met een groot woord een alfabetiseringscursus, maar we zijn in die paar maanden tot de letter K gekomen. Het was dus van korte duur, maar voor mij was het een hele bijzondere ervaring”.


Na haar afstuderen richt ze het Centrum voor Architectuur, Stedenbouw en Landschap in Almere op en werkt er twee jaar als coördinator.


Na twee jaar besluit ze ermee te stoppen en wil ze redactiewerk doen voor de KRO. Ze gaat werken in de redactie van het verborgen camera programma de Aso show, doet in Spanje af en toe wat interviews voor de programma’s Spoorloos en Reporter en later stapt ze over naar het VARA-programma Spijkers met koppen.


Het Jeugdjournaal


Brecht schrijft een open sollicitatiebrief naar Het Klokhuis, maar daar is net Jetske van den Elsen aangenomen. Ook bij het Jeugdjournaal is de sollicitatietermijn voor een vervanger van de vertrekkende Aldith Hunkar net gesloten: “Maar ja, ik wilde het zo graag. Toen heb ik snel een bandje gemaakt.” Het was niet voor niets, want ze mag op gesprek komen en een screentest doen. Na een strenge procedure wordt ze uitgekozen en mag ze het programma presenteren.


Bij het Jeugdjournaal is ze niet alleen presentator, maar gaat ze ook als verslaggever op pad, schrijft ze zelf teksten voor de uitzending en is ze betrokken bij de montage van haar items. Het leuke aan het Jeugdjournaal vindt ze de vertaalslag die je moet maken om het nieuws voor kinderen begrijpelijk te maken.


Voor haar manier van presenteren wordt ze in 2002 onderscheiden met de Philip Bloemendal Prijs. De jury prijst haar om haar “persoonlijke presentatie die geheel in dienst van de boodschap staat en die zelfs versterkt. Ze durft een onverwachte aanpak te kiezen en ze straalt rust uit, een vanzelfsprekend soort aanwezigheid die de aandacht afdwingt.”


Na vijf jaar Jeugdjournaal merkt Van Hulten dat ze zich niet verder ontwikkelt bij het programma. Ondanks dat ze het erg leuk werk vindt en trots is op het programma wil ze verder groeien. Bij het Jeugdjournaal komen elk jaar dezelfde onderwerpen aan bod, waarvoor steeds een nieuwe vorm moet worden gezocht. Op andere vlakken krijgt ze niet de kans te leren en dus laat Brecht aan haar chef weten rond te kijken naar ander werk. De NOS biedt haar dan de mogelijkheid Maartje van Weegen op te volgen als presentatrice bij NOS Actueel. Op datzelfde moment echter is Van Hulten bezig met screentests voor het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland. Ze twijfelt over wat ze moet doen, wanneer de hoofdredactie van NOS Actueel uiteindelijk uitkomst biedt. Van Hulten laat zich detacheren en blijft in dienst van de NOS terwijl ze Goedemorgen Nederland gaat presenteren, om op die manier vlieguren te maken en ervaring op te doen als presentator.


Nog voor het seizoen van start gaat maakt ze tussendoor bij MAX een talentjacht met ouderen genaamd Super senioren: “Als ik dan toch iets anders wil en me wil ontwikkelen is dit echt een hele andere klus. Die heb ik met beide handen aangenomen.” Goedemorgen Nederland blijkt al snel een zware klus te zijn: “Ik vond het best pittig. Ik had net mijn eerste kind gekregen en ik moest drie dagen in de week om kwart over vier opstaan. Fysiek is het erg zwaar, maar het grijpt ook in op je sociale leven”. Na één seizoen keert ze weer terug naar de NOS om daar de beloofde functie bij NOS Actueel te vervullen.


In 2008 emigreert Van Hulten, vanwege het werk van haar man, met haar gezin naar Italië. Hierdoor stopt ze als nieuwslezer van het NOS Journaal, maar ze blijft nog wel een jaar lang als freelancer uitzendingen maken voor NOS Actueel. Hiervoor reist ze een aantal keer per jaar terug naar Nederland. Na een jaar komt hier in overleg met de NOS een eind aan. Van Hulten wil zich meer gaan richten op haar leven in Italië. Echter, drie maanden na dit besluit, moet de familie door omstandigheden noodgedwongen weer terug naar Nederland.


RTL


Wanneer op een gegeven moment RTL belt met het verzoek om RTL Boulevard te presenteren, twijfelt Van Hulten hier lang over. De entertainment-journalistiek van RTL Boulevard vindt ze niet direct bij haar passen en ook is ze bang de deur bij de publieke omroep hiermee dicht te trekken. Na enkele geruststellende telefoontjes met haar oude werkgevers besluit ze het toch te proberen. Ze presenteert het programma twee keer, maar bij een derde verzoek geeft ze aan wel voor RTL te willen werken, alleen voor een programma dat beter bij haar past. Zo presenteert ze drie maanden het programma Editie NL, dat een meer journalistieke inslag heeft. Ook voor Net 5 presenteert ze als invaller het programma De tafel van 5.


BNNVARA


In deze periode van invalbeurten bij de commerciële omroepen en werk als dagvoorzitter en discussieleider op symposia komt ze met de programma’s Volgende vraag en Kinderen voor kinderen weer terecht bij de VARA. Wanneer Felix Meurders in 2011 besluit te stoppen met het programma Kassa! wordt Van Hulten hiervoor benaderd. Ze heeft al enige ervaring met consumentenprogramma’s door Volgende vraag, dat ze één seizoen met veel plezier presenteert. Toch is het voor Van Hulten geen routineklus: “Kassa! is best een ingewikkeld programma. Alle ervaring die ik heb opgebouwd komt hier samen, maar eigenlijk leer ik hier, voor het eerst sinds tijden, ook weer heel veel. Interviews houden met bedrijven, discussies leiden aan tafel en omgaan met boze consumenten op de tribune.”


Niettemin vindt ze het populaire programma, dat in haar tweede seizoen met een kwartier wordt verlengd, perfect bij haar passen: “Ik moet erbij steeds aan het Jeugdjournaal denken, want ook hier combineer ik journalistiek met luchtige onderwerpen. Het gaat van discussies over woekerpolissen tot een frikadellentest, en dat is gewoon grappig. Ik voel me als een vis in het water.”


In 2016 presenteert Brecht van Hulten samen met Milouska Meulens en Elena Lindemans het televisieporgramma Groen Licht voor BNNVARA. Dit is een wekelijks journalistiek reportageprogramma over groene feiten en fabels. In de verschillende rubrieken van Groen Licht komen diverse groene onderwerpen aan bod.


Prijzen  • Philip Bloemendal Prijs 2002


Bron: wiki.beeldengeluid.nl​​​