Uitzending gemist
NTR

Podium op Zaterdag

  1. Gemiste uitzendingenchevron right
  2. Podium op Zaterdag


Gepresenteerd door: Hans Smit

De zomereditie van Podium op Zaterdag, met muzieknieuws en het beste uit het voorbije seizoen.

Poëzie

Maarten Inghels is een jonge Vlaamse schrijver en dichter. Met zijn maatschappelijk betrokkenheid en glasheldere stijl weet hij ook de jongeren aan te spreken. Uit zijn laatste bundel ‘Contact’ leest hij straks het gedicht Ars Poetica.

Filmmuziek

Met 71 Oscarnominaties is hij recordhouder, en hij won er maar liefst 25. En ook op andere festivals is een van de meest gedecoreerde. Hij geldt als een van de beste filmcomponist van nu, en ook is hij de best verdienende: John Williams. Zijn naam is ook verbonden aan de legendarische SF-serie Star Wars: afgelopen jaar kwam de laatste episode uit Episode IX: The Rise of Skywalker. Straks laten we de muziek eruit horen.

#90seconds door het Matangi Quartet

In de zomereditie van Podium op Zaterdag de serie #90seconds door het Matangi Quartet. Het kwartet raakte geïnspireerd door de 15e eeuwse mythe van de alchemist Castiglio. Deze zou 26 melodieën hebben bedacht die de leven van mensen ingrijpend konden veranderen. De kerk vond dat te bedreigend en zou ze hebben vernietigd. Maar de zoektocht ernaar gaat nog steeds door….

Het Matangi Quartet raakt geïnspireerd door deze mythe en vroeg componisten voor hen een werk te schrijven in de geest van het oorspronkelijke idee van de alchemist. En zij voegden daar een eis aan toe: het werk mocht niet langer dan 90 seconden duren. Inmiddels doen componisten van over de hele wereld mee. Vanavond hoor je de radiopremières van Zacharia Falkenberg en Karsten Kleijer

Cross-over

De cross-over van deze week is wat je noemt echte wereldmuziek.

Op de nieuwe release van de Franse multi-instrumentalist

Mathias Duplessy spelen 4 strijkers en tokkelaars -afkomstig uit alle windstreken- samen op instrumenten uit Mongolië, Scandinavië, Amerika en China. En ze mengen net zo gemakkelijk hun oorspronkelijke muziek met pop en flamenco, of bluegrass met filmmuziek.