All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Jesu, der du meine Seele BWV 354

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Jesu, der du meine Seele BWV 354

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Christoph Prégardien in de Grote Kerk, Alkmaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

We kennen een hele reeks aan los overgeleverde koraalmelodieën die door Bach van akkoorden zijn voorzien. Jesu, der du meine Seele lijkt de zoveelste tekst waarin standaard Lutherse theologie in poëzie wordt omgezet: Christus leed en stierf voor onze zonden. Toch is dat niet het hele verhaal. De tekst van dit lied werd geschreven door Johann Rist (1607-1667), dichter en toneelschrijver, oprichter van een literair genootschap en geïnteresseerd in wiskunde, geneeskunde en de wereld.

De melodie die Bach voor Jesu, der du meine Seele gebruikte, is niet de melodie waarmee Rist het lied in eerste instantie zijn tekst publiceerde. Wél is het een melodie die mogelijk ook door Rist werd gemaakt en die bekend werd in combinatie met een strofisch toneellied van Rist:

Daphnis gieng für wenig Tagen
über die begrünten Heid
Heimlich fing er an zu klagen
bey sich selbst sein schweres Leid.

Lees meer over BWV 354 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie