All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: 'Brandenburgs' concert nr. 5 BWV 1050

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: 'Brandenburgs' concert nr. 5 BWV 1050

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging
onder leiding van Shunske Sato in TivoliVredenburg, Utrecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In maart 1721 zond Bach vanuit Köthen een handschrift naar Berlijn, met een opdracht aan Christian Ludwig (1677-1734), markgraaf van Brandenburg-Schwedt. Op het titelblad schreef Bach “zes concerten met verscheidene instrumenten” (“Six concerts avec plusieurs instruments”). Hij verklaarde in het voorwoord dat hij “een paar jaar eerder” voor Christian Ludwig had gemusiceerd en toen had beloofd “enige van zijn composities” op te sturen. Die belofte deed Bach waarschijnlijk tijdens een bezoek aan Berlijn in maart 1719, toen hij een nieuw klavecimbel voor het hof in Köthen in ontvangst kwam nemen. De muziek die hij een paar jaar later aan de markgraaf stuurde – later bekend geworden als de 'Brandenburgse' Concerten – is Bachs ultieme kijk op het belangrijkste grootschalige instrumentale genre van zijn tijd: het concert.

Lees meer over BWV 1050-II op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie