All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Brandenburgs' concert nr. 2 in F groot BWV 1047

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Brandenburgs' concert nr. 2 in F groot BWV 1047

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging
onder leiding van Shunske Sato in TivoliVredenburg in Utrecht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Net als de set ‘Brandenburgse’ concerten als geheel, is ook dit een concert voor meerdere instrumenten: een kwartet van trompet, hobo, blokfluit en viool wordt begeleid door een ensemble van strijkers en continuo. De noten op papier doen vermoeden dat alle vier de solisten gelijk zijn. En natuurlijk draait het om samenspel en een afgewogen balans. Maar toch, één solist is ‘meer gelijk’ dan de anderen: de trompet trekt onmiskenbaar de aandacht.

Die trompetpartij is al eeuwen een lastige kwestie. Musicologisch lastig en technisch lastig. Voor welk soort trompet was die partij precies? En op welke toonhoogte klonken de geschreven noten? In ieder geval was de partij voor een ongekend virtuoze speler van de clarino, de hoge baroktrompet (zonder vingergaatjes!). In Bachs tijd zal de trompetist dus zonder meer de ster van dit concert zijn geweest. In de achtergrondvideo legt trompettist Mark Geelen meer uit over dat instrument (en de moderne versie mét vingergaatjes die nu gebruikt wordt).

Al kort na Bachs dood leverde dat problemen op, want deze virtuoze trompetkunst verdween in rap tempo. Al rond 1755, toen de musicus Christian Friedrich Penzel losse partijen kopieerde, schreef hij op het titelblad van de trompetpartij “Tromba o corno conc.” (Trompet of concerterende hoorn”), en boven het derde deel nog explicieter “Tromba o vero corna da caccia” (trompet dan wel jachthoorn).

Lees meer over BWV 1047 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie