All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Amore traditore, BWV 203

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Amore traditore, BWV 203

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Mattijs van de Woerd en Siebe Henstra in
Radio Kootwijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bach had het van 1717 tot 1723 opperbest in Köthen: vorst en muziekliefhebber Leopold had een uitgelezen hofkapel samengesteld, betaalde goed en mengde zich niet te veel – sowieso had de calvinistische vorst geen constante stroom aan kerkmuziek nodig. Alle ruimte dus voor Bach om zich als creatieve kapelmeester te ontwikkelen, wat zich vertaalde in een indrukwekkend oeuvre met eeuwigheidswaarde. Naast de Cellosuites, ‘Brandenburgse’ concerten en de werken voor viool solo, om slechts enkele monumenten te noemen, kennen we uit die tijd twee cantates in het Italiaans, weliswaar niet bewaard gebleven in Bachs eigen handschrift, maar voor vele onderzoekers ‘Bach genoeg’ om als authentiek te tellen. Slechts twee, terwijl de Italiaanse cantate ook in Köthen toch hét hippe vocale genre was. Niet voor het eerst rijst de vraag: hoeveel Bachwerken zullen we nooit kennen?

Lees meer over BWV 203 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie