All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Vioolsonate in f klein BWV 1018

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Vioolsonate in f klein BWV 1018

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Shunske Sato en Diego Ares in Studio 150 – Bethlehem Kerk in Amsterdam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 1774 merkte Carl Philipp Emanuel Bach over zijn vaders sonates voor klavecimbel en viool op dat deze nog steeds veel plezier gaven, “ondanks dat ze meer dan 50 jaar oud zijn”. In zijn tijd was het allerminst vanzelfsprekend dat muziek van een halve eeuw oud nog werd gespeeld. Zoals Carl Philipps opmerking suggereert schreef Bach deze sonates waarschijnlijk in zijn tijd in Köthen, rond 1717-1723. Hij bleef er echter nog zijn hele verdere leven aan schaven: een duidelijk teken dat hij deze werken zelf ook erg geslaagd vond.

Wat ook hielp om deze sonates aantrekkelijk te houden was hun bezetting. In plaats van de triosonate voor twee violen en basso continuo die aan het begin van de achttiende eeuw gangbaar was (denk Corelli), waren deze sonates voor toetsinstrument en één viool. Daarmee pasten ze ook in de tijd van Carl Philipp en later (denk de sonates voor piano en viool van Mozart). Toch ligt in sommige delen de oudere triosonatevorm nog dicht onder het oppervlak. In het tweede deel van deze sonate zou je je ook kunnen indenken dat de noten van de rechterhand van het klavecimbel door een tweede viool gespeeld zouden worden.

Lees meer over BWV 1018 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie