All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: ‘Franse' suite nr. 4 in Es groot BWV 815

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: ‘Franse' suite nr. 4 in Es groot BWV 815

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Pierre Hantaï in de Doopsgezinde Kerk, Haarlem. Dit is tevens de laatste keer dat we wekelijks de All of Bach zullen uitlichten in De Klassieken. In het vervolg kun je All of Bach volgen via allofbach.com en gratis abonneren op het YouTube-kanaal van de Nederlandse Bachvereniging: youtube.com/bach.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaak bouwt Bach melodieën op uit simpele en kleine elementen die hij langzaam uitbouwt. Het begint vaak eenvoudig, met een klein motiefje dat iedere componist zou kunnen bedenken, maar daarna wordt het al snel onmiskenbaar Bach. Deze suite is daarvan een mooi voorbeeld.

Zo begint Bach de Allemande bewust met een simpele vorm: gebroken akkoorden die langzaam harmonisch opschuiven. Het doet denken aan het eerste preludium in het Wohltemperirte Clavier. In de Gavotte doet Bach iets vergelijkbaars: bijna het hele stuk is opgebouwd uit steeds twee groepjes van twee noten die dezelfde beweging herhalen.

In de andere delen is die strategie minder evident, maar als je goed kijkt, past Bach die ook daar toe. Zo draait de Courante om simpele groepjes van drie noten, maar voegt Bach er af en toe ineens een grote sprong in. In de Gigue aan het slot onderstreept Bach nog eens extra hoe hij met simpele elementen een stuk opbouwt: een sprongetje, dezelfde sprong herhaald, en daarna twee keer drie stapsgewijze noten. Simpeler kan haast niet en toch werkt het magnifiek.

Lees meer over BWV 815 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach

In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie