All of Bach
AVROTROS

Kijk All of Bach: Suite in A groot BWV 832

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Suite in A groot BWV 832

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Olivier Fortin in zijn huis in Suin, Frankrijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze suite is een van de werken van Bach in het zogeheten Möller-manuscript. Dat werd tussen 1703 en 1707 samengesteld door Bachs oudere broer Johann Christoph, bij wie Johann Sebastian was ingetrokken na de dood van zijn ouders. Bach kan dus hooguit een jaar of 20 kan zijn geweest.

In dat handschrift is ook Franse klaviermuziek te vinden: een chaconne van Lully en suites van Lebèque en Marchand. Bijna alles aan Bachs eigen suite lijkt Frans-geïnspireerd: de muzikale stijl, de spannende harmonieën in de Sarabande en het idee van een Air pour les trompettes. Zowel die Franse titel als de omschrijving zelf doet denken aan klavierbewerkingen van de, ook in Duitsland populaire, muziek van Lully. Bovendien bevat een ander door Johann Christoph Bach samengesteld manuscript uit dezelfde tijd een klavierbewerking van een Air de trompette van Marin Marais die de jonge Johann Sebastian ook gekend moet hebben.

Lees meer over BWV 832 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie