Beluister en bekijk Mahlers Zevende Symfonie
- Klassiek
- Beluister en bekijk Mahlers Zevende Symfonie
Kijk en luister hier naar de Zevende Symfonie van Gustav Mahler. In deze symfonie laat Mahler duidelijk blijken dat hij geïnspireerd is geraakt door de avontuurlijke experimenten van de Tweede Weense School. In tegenstelling tot de Zesde, waarin Mahler intensieve gevoelens en angsten toont, is de Zevende veel meer een voorbeeld van absolute muziek, geïnspireerd door literatuur en door de muziek van zijn tijd. In dit artikel vind je meer informatie over Mahlers Zevende Symfonie.
Het ‘verhaal’ van deze symfonie is met geen pen te beschrijven. Daarvoor zit het te vol met sfeerbeelden, nachtmuziek, contrasten, dansmelodieën, vrolijkheid met onderhuidse spanning, ironie en nog veel meer.
Twee delen van zijn Zevende gaf Gustav Mahler de titel 'Nachtmusik' mee, en het spookachtige Scherzo daartussen klinkt als een nachtmerrie. Vaak wordt beweerd dat Mahler zich voor zijn nachtmuzieken liet inspireren door Rembrandts Nachtwacht. Zijn Nederlandse collega Alphons Diepenbrock bewees: dat was onzin. Ook de bijnaam 'Lied der Nacht' werd pas na Mahlers dood verzonnen en zou zeker geen genade hebben gevonden in zijn ogen. Alleen al de fulminante finale in C-groot maakt dat onmogelijk. Mahler had het slot van de symfonie met de drie 'nachtstukken' niet voor niets omschreven als 'klaarlichte dag'.
Toekomstmuziek
Als hoogste ideaal van de symfonie wordt vaak de structurele samenhang en diepe logica genoemd. De Zevende Symfonie voldoet in het geheel niet aan dat ideaalbeeld. Het werk valt op door de contrasten en grote diversiteit. Mahler haalt, zo lijkt het, alles uit de kast. Hij grijpt terug op vormen die hij in eerder symfonieën gebruikte en doet een stap richting de toekomst door nog nooit eerder gehoorde klankcombinaties te gebruiken.
Het zijn eigenlijk juist de contrasten die de samenhang vormen in de Zevende Symfonie van Gustav Mahler. Het eerste deel is uiterst modern, het tweede zeer romantisch, het derde, het scherzo, is demonisch, het vierde deel is van een kinderlijke onschuld en de finale is provocerend, zozeer dat het er wel een parodie op lijkt.
De Zevende is de minst populaire van de symfonieën van Mahler. Dat heeft vooral te maken met het modernistische karakter. De symfonie biedt de luisteraar geen houvast doordat de motieven niet met elkaar verbonden zijn. Mahler zelf beschouwt de Zevende als zijn beste symfonie.

foto: NOS archief
Edo de Waart
Bekijk en beluister Mahlers Zevende Symfonie
Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Edo de Waart speelt Mahlers Zevende Symfonie in TivoliVredenburg. Bekijk en beluister deze prachtige opname.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mahler Festival 2025
De Zevende Symfonie wordt ook uitgevoerd tijdens het Mahler Festival. Maak deze uitvoering live mee op donderdag 15 mei 2025 vanaf 19.00 uur tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert op NPO Klassiek. Dit Avondconcert wordt gepresenteerd door Selma van Dijk.