Avondconcert
NTR

Wereldpremière van Jonathan Dove geïnspireerd op de coronaperiode

foto: Marshall Light Studio
  1. Klassiekchevron right
  2. Wereldpremière van Jonathan Dove geïnspireerd op de coronaperiode

Het Spaanse Cuarteto Quiroga speelt een wereldpremière van de Engelse componist Jonathan Dove. Je hoort het donderdagavond live in het het Avondconcert. Het werk ontstond tijdens de coronacrisis. En niet geheel toevallig gaat het in die muziek over de zaken waar iedereen in die periode mee worstelde. Afgesloten zijn van de buitenwereld en zoeken naar manieren om toch samen te komen.

Het is interessant hoe Dove die eenzaamheid en zoektocht naar verbondenheid in het werk Togetherness uitwerkte. In het eerste deel zijn de musici zo veel mogelijk van elkaar gescheiden in de concertzaal. De spelers kunnen op vele manieren communiceren, maar echt samenzijn kan niet worden bereikt. In het tweede deel is het eindelijk veilig voor alle spelers om samen op het podium te komen in hun gebruikelijke opstelling. En tenslotte volgt een explosie van vreugde. Dat moet wel het einde van de coronacrisis zijn.

Wie is Jonathan Dove?

Jonathan Dove (1959) is een Britse componist van opera, koor-, theater-, orkest- en kamermuziek. Hij werd geboren in Londen als zoon van een architectenechtpaar. Na zijn afstuderen aan de Universiteit van Cambridge, waar hij compositie studeerde bij Robin Holloway, werkte hij onder andere als correpetitor bij het Glyndebourne Opera Festival, waar hij zijn eerste compositieopdracht kreeg.

Wat is zijn muziekstijl?

De muziek van Jonathan Dove is kleurrijk en gevarieerd. Zijn stijl zou je kunnen omschrijven als toegankelijk en expressief, met een sterke nadruk op melodie en ritme. Zijn muziek zit vaak vol emoties, en hij heeft een talent voor het creëren van dramatische spanning en contrasten in zijn werken. Hij laat zich inspireren door verschillende muzikale tradities, waaronder jazz, pop, rock en wereldmuziek.

Het Cuarteto Quiroga speelt samen met tenor Ilker Arcayürek ook een ander recent werk van Dove: In Damascus. Tot slot klinkt Brahms’ Strijkkwartet op. 51 nr. 1. In alle stukken komen de thema’s vrijheid en eenzaamheid terug.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie