Avondconcert
NTR

Van Bernard Herrmann tot Maurice Horsthuis: filmmuziek in het Avondconcert

foto: Unsplash Jeremy Yap
  1. Klassiekchevron right
  2. Van Bernard Herrmann tot Maurice Horsthuis: filmmuziek in het Avondconcert

In het Avondconcert van maandag 6 maart duikt Wouter Pleijsier met twee gasten in de wereld van de cinema. Pianist en componist Daan van den Hurk is helemaal thuis in de wereld van de stille film. En filmeditor Gys Zevenbergen is de man achter de montage van prijswinnende documentaires zoals Het Nieuwe Rijksmuseum. Samen bespreken ze de rol van muziek in films aan de hand van opnames en livemuziek.

Daan van den Hurk

Het lijkt een fenomeen uit lang vervlogen tijden, een pianist naast het witte doek die een film tot leven speelt. Toch blijkt die wereld nog steeds te bestaan. Pianist Daan van den Hurk is oprichter en artistiek leider van het Silent Film Festival Nederland, een jaarlijks festival waar de stille film centraal staat. Van den Hurk speelt zelf regelmatig bij filmvertoningen in onder meer filmmuseum Eye in Amsterdam en werkt ook mee aan restauraties van filmmuziek uit die tijd.

In het Avondconcert vertelt hij over de wondere wereld van de stille film en hij speelt live bij een fragment uit de stille film Maudite soit la guerre.

Video niet beschikbaar

Gys Zevenbergen

Voor filmeditor Gys Zevenbergen is muziek van wezenlijk belang in zijn werk. Met de juiste muziek kun je een scene contrast geven waardoor juist dingen zichtbaar worden. De muziek en het juiste sounddesign kunnen er volgens Zevenbergen voor zorgen dat een scene werkt.

Waar Van den Hurk werkt met films zonder geluid waar hij bij een vertoning live de muziek bij improviseert, gebruikt Zevenbergen juist meteen bij het begin van zijn montage al muziek. Filmcomponisten waar hij mee werkt moeten dus voordat de film gemonteerd is al muziek schrijven. Voor de film Nooit meer slapen, gebaseerd op het boek van W.F. Hermans gebruikte Zevenbergen sfeervolle muziek van de in Nederland werkzame componist Alex Simu.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Herrmann tot Horsthuis

Samen selecteerden Van den Hurk en Zevenbergen een rijke muzikale snoeptrommel om naar te luisteren in het Avondconcert. Natuurlijk is er filmmuziek van een absolute stercomponist als Bernard Herrmann die zo nauw samenwerkte met regisseur Alfred Hitchcock, maar er is ook muziek van Nederlandse bodem van componisten die muziek schreven voor de documentaires en films waar Zevenbergen de montage van deed, zoals Alex Simu en Maurice Horsthuis.

Ook leuk: vooruitblik op de Oscars

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie