Avondconcert
NTR

Bach kan ook beuken

foto: Christian Martin Weissfoto: Christian Martin Weiss
  1. Klassiekchevron right
  2. Bach kan ook beuken

Tijdens het Bach Festival Dordrecht klonk het concert Bach out of Bounds. De muziek van Johann Sebastian Bach werd gespeeld door heavy metal band Alkaloid, samen met klassieke musici.

In opdracht van het Bachfestival arrangeerde elektrische gitarist Florian Magnus Maier de muziek van Bach voor metalband en klassiek ensemble. Daarbij schreef hij ook een nieuw stuk. Het Avondconcert sprak hem over de overeenkomsten tussen metal en Bach.

Magnus Maier speelde niet eerder de muziek van Bach, maar hij kijkt met groot ontzag naar de componist: “De noten zijn best pittig, van de grote meester.” Volgens Maier is Bach dan ook de grootste aller tijden. De overeenkomst tussen Bach en metal ligt volgens de gitarist in de melodische en harmonische complexiteit van de muziek. In de metalscene wordt daar anders mee om gegaan, maar het is “in dezelfde spirit.”

Op de vraag hoe het publiek zal reageren gniffelt Magnus Maier kort. Hij verwacht sowieso een gevarieerd publiek. Het vaste publiek van zijn band Alkaloid staat wel open voor iets nieuws, maar of de Bachfestivalbezoekers dat ook zijn? Hij hoopt van wel.

Hij hoopt dat het publiek niet bezig is met wat Bach is en wat metal is, maar dat het een zinnig geheel wordt waarbij het niet uitmaakt waar je naar luistert. Voor de musici smaakte het in ieder geval naar meer.

Bach out of Bounds

Opnamedatum

zaterdag 29 juni 2024

Omroep

NTR

Componisten

Johann Sebastian Bach, Florian Magnus Maier, Hannes Grossmann, Christian Münzner

Uitvoerenden

Florian Magnus Maier (Arrangeur), Rianne Wilbers (zang), Julija Hartig (viool), Oene van Geel (altviool), Chrysa Tsaltampasi (sopraan), Ketevan Roinishvili (cello), Marieke Hopman (accordeon)

Ensembles

Alkaloid

Tijdperken

Nieuwste muziek, Hoog barok

Locatie

Bibelot, Dordrecht

Ster advertentie
Ster advertentie