Avondconcert
NTR

Dudokcellist David Faber kreeg carte blanche

foto: Rauwkost Collective
  1. Klassiekchevron right
  2. Dudokcellist David Faber kreeg carte blanche

De leden van het Dudok Quartet organiseerden een eigen festival, de Dudok Muziekdagen Kampen. Tijdens de eerste editie kwamen meer dan 3000 bezoekers af op 38 concerten. Op tien locaties klonk er muziek, met naast het Dudok Quartet diverse muzikale vrienden zoals cellist Pieter Wispelwey, pianist Hannes Minnaar en violist Shuske Sato. En voor het eerste gaven de vier kwartetleden elkaar carte blanche om zonder overleg een eigen concertprogramma samen te stellen.

Video niet beschikbaar

Cellist David Faber vertelt aan het Avondconcert waarom het zo bijzonder is om een keer zélf een concertprogramma samen te stellen. “Het publiek ziet ons soms als een vierkoppig monster”, zegt Faber. “Ze vergeten dat we ook echt vier individuen zijn. Voordat we eensgezind een eindresultaat bereiken, schuren en botsen we heel veel. Al polijsten en wrijven we natuurlijk ook. Het leek ons daarom leuk om te laten zien wat er gebeurt als één van ons eruit stapt en in zijn eentje een programma samenstelt.”

Zo gezegd, zo gedaan. De vier strijkers kregen elk een concert toebedeeld dat ze naar eigen inzicht konden programmeren. “Het is voor het eerst dat ik in mijn eentje eindverantwoordelijk ben voor een concertprogramma”, legt Faber uit. “Zo kon ik zelf stukken kiezen die mij iets zeggen als muzikant, stukken die ik relevant vind. Door daarover na te denken, maak je jezelf kwetsbaar. Je zoekt de plek op waar het spannend wordt. De noten die we spelen staan vast, maar het programma is vers uit de oven.”

Luister het door David samengestelde programma hieronder terug.

Thuis III: Ontheemd

Opnamedatum

zaterdag 18 mei 2024

Omroep

NTR

Componisten

Dmitri Sjostakovitsj, Modest Moessorgski, Kaija Saariaho, Maarten Ornstein, Sergei Tanejev

Uitvoerenden

Maarten Ornstein (basklarinet), David Faber (Arrangeur), Hillary Summers (alt), Mike Fentross (theorbe), Shuann Cai (piano), Shunske Sato (viool)

Ensembles

Dudok Quartet Amsterdam

Tijdperken

Romantisch, Nieuwste muziek, Vroeg twintigste eeuw

Locatie

De Brugwal, Kampen

Ster advertentie
Ster advertentie