Avondconcert
NTR

De Cello Biënnale 2022 in het Avondconcert

foto: Łukasz Rajchert
  1. Klassiekchevron right
  2. De Cello Biënnale 2022 in het Avondconcert

Het Avondconcert houdt van de cello! Tijdens de Cello Biënnale 2022 zijn de presentatoren en opnameteams van het Avondconcert verschillende keren van de partij om concerten uit te zenden. Met veel ruimte voor topwerken uit het cellorepertoire en premières van gloednieuwe stukken.

Elke twee jaar is het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam voor even het bruisend hart van alles wat met cello's te maken heeft. Tijdens de Cello Biënnale komen topartiesten, jong talent en liefhebbers van de cello samen voor interviews, masterclasses en vooral heel veel concerten. En natuurlijk is er ook het Nationaal Cello Concours.

Het Avondconcert

Het Avondconcert is er ook in 2022 weer bij met verschillende opnames, liveuitzendingen en speciaal aandacht voor Nederlandse premières.

Op zondagavond 23 oktober klinkt een opname van het Polish Cello Quartet. Zij spelen samen met verschillende gasten een programma met muziek van onder meer Alberto Ginastera, Manuel Ponce, Baden Powell en Gentil Montana. Daarna hoor je live de 12 cellisten van de Berliner Philharmoniker. Zij waren al eens te gast op het festival en vielen toen bijzonder goed in de smaak.

Dinsdagavond 25 oktober
hoor je cellist Leonard Elschenbroich en het Nederlands Kamerorkest met de première van Celloconcert nr.2 van Willem Jeths. De musici staan onder leiding van dirigent Guiseppe Mengoli. Op het programma staat ook nog Celloconcert nr.1 van Sjostakovitsj, met solist Victor Julien Lafferière. En er is meer: ook het Polish Cello Quartet speelt samen met cellist Mario Brunello een programma met oude Armeense liederen en muziek van Chopin.

Op donderdag 27 oktober speelt Amsterdam Sinfonietta live met cellisten Julian Steckel, Maximilian Hornung en Ivan Karizna. Op het programma staat onder meer de wereldpremière van een nieuwe werk voor cello en strijkers van Karmit Fadaël.

Zondag 30 oktober
speelt het Residentie Orkest onder leiding van Otto Tausk een programma met daarin Celloconcert nr.2 van Martijn Padding. De componist schreef het werk voor cellist Matt Haimowitz.

Ster advertentie
Ster advertentie