Avondconcert
NTR

Carte blanche voor pianovirtuoos Abduraimov

foto: Evgeny Eutykhov
  1. Klassiekchevron right
  2. Carte blanche voor pianovirtuoos Abduraimov

Hij kan alles. Dat kopte het NRC enkele jaren geleden over een concert van de Oezbeekse pianist Behzod Abduraimov. In het Haagse Amare krijgt hij carte blache en speelt hij een afwisselend programma met muziek van onder meer César Franck, Maurice Ravel, Sergej Prokofjev en Sergej Rachmaninov. Je hoort het concert woensdagavond live in het Avondconcert.

Abduraimov begon op vijfjarige leeftijd als pianoleerling aan het Staats Centraal Lyceum in zijn geboortestad Tasjkent. Allesbepalend was de eerste prijs die hij won bij de London International Piano Competition. Hij zette daarna zijn studie in de Verenigde Staten voort. En sindsdien heeft hij een grote carrière die hem naar concertzalen over de hele wereld voert.

Parelend toucher

Op veel plekken zijn concertbezoekers enthousiast over zijn spel. “Abduraimov maakte indruk met responsief en dynamisch spel en een parelend toucher”, schreef NRC na een Nederlands optreden in september 2015. Hoe doet hij dat toch? “Er zijn altijd enkele technische uitdagingen, maar goed oefenen is de oplossing”, zei hij bondig in een interview in Pianist Magazine over zijn voorbereiding.

Drie jaar geleden was hij te gast bij het Concertgebouworkest om met Valery Gergiev het Derde Pianoconcert van Rachmaninov uit te voeren. Een concert waarvan op het huislabel van het orkest een opname gemaakt is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kort geleden verscheen een nieuwe cd van de pianist met werken van Ravel, Prokofjev en Saidaminova. Van die laatste onbekende componist uit Oezbekistan speelt hij ook werk tijdens het recital in Den Haag. Van haar staat The Walls of Ancient Bukhara op het programma. Buchara is de zevende stad van Oezbekistan. Het was een belangrijk centrum voor handel, cultuur en religie aan de zijderoute, een oude handelsroute tussen China en het Midden-Oosten. In het achtdelige werk hoor je de geluiden uit de oude stad terug.

Tijdens het pianorecital van Abduraimov hoor je verder Prélude, Fugue et Variation van César Franck, Gaspard de la nuit van Maurice Ravel, enkele Preludes van Sergej Rachmaninov en tien delen uit Romeo en Julia van Sergej Prokofjev. Je kunt er vanaf 20.00 uur live naar luisteren in het Avondconcert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie