Avondconcert
NTR

Yukine Kuroki wint Liszt Utrecht 2022

foto: Liszt Utrecht
  1. Klassiekchevron right
  2. Yukine Kuroki wint Liszt Utrecht 2022

Yukine Kuroki is de winnaar van Liszt Utrecht 2022, dat maakte de jury bekend na afloop van de finale in TivoliVredenburg. Tijdens de finale van het concours speelden de drie overgebleven pianisten samen met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigent Christian Reif de Grosse Fantasie “Wanderer”. Daarnaast hadden ze ieder een toegift voor solopiano voorbereid waarin ze hun virtuositeit en muzikaliteit nog eens extra konden tonen.

Volgens de jury was het niveau ongekend hoog tijdens het concours, maar stak Kuroki er bovenuit. "Sommige juryleden vergaten tijdens de voorrondes bijna om hun commentaar op te schrijven tijdens de concerten, ze werden zó gegrepen door de muziek dat ze haast vergaten dat ze bij een concours zaten. Kuroki straalde enorm veel positieve energie uit tijdens haar spel."

Kuroki reageerde geëmotioneerd. "Ik ben heel blij met de support die ik gedurende het concours heb gekregen." Derek Wang was runner up, net als Yeon-Min Park die de Publieksprijs in de wacht sleepte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer dan 40 concerten

Na internationale selectierondes kregen tien pianisten de kans om in Utrecht diverse recitals te spelen. Op het programma stond uiteraard muziek van Liszt, maar dit jaar stond ook in het teken van het verband tussen Liszt en Schubert. Om die reden maakte ook een Schubert-recital en een liedrecital deel uit van het programma. In totaal speelden de deelnemers samen maar liefst veertig concerten. Daarna was het aan de jury om drie finalisten te kiezen.

NLiszt

Naast het hoofdconcours was er ook een kleine competitie waarin aanstormende Nederlandse pianotalenten het tegen elkaar opnamen. Deze NLiszt-concerten passen bij het doel van Liszt Utrecht om opkomende pianisten ervaring op te laten doen. Pianist Radu Ratering kwam als winnaar uit de bus en mocht tijdens het juryberaad optreden. Hij speelde de Hongaarse fantasie samen met het Radio Filharmonisch Orkest.

Ster advertentie
Ster advertentie