Avondconcert
NTR

Beluister Strijkkwartet Biënnale 2024: Kitgut Quartet

foto: Raphaël Blasselle
  1. Klassiekchevron right
  2. Beluister Strijkkwartet Biënnale 2024: Kitgut Quartet

De leden van het Kitgut Quartet spelen kamermuziek op authentieke instrumenten en darmsnaren. Het kwartet heeft zich tot doel gesteld vergeten werken onder de aandacht te brengen. En dat is gelukt, want tijdens de Strijkkwartet Biënnale hoor je het zelden gehoorde Concert voor strijkkwartet en orkest van Louis Spohr. Het Orkest van de Achttiende Eeuw begeleidt het ensemble. Je hoort het concert live in het Avondconcert.

Componist Louis Spohr gold in zijn tijd als een sterviolist. Recensenten waren laaiend enthousiast over zijn spel. "Wat betreft de volledige beheersing van alle moeilijkheden kennen we op zijn instrument niets vergelijkbaars", schreef een criticus. Tijdens zijn leven werd Spohr beschouwd als de grootste violist na Paganini.

Louis Spohr werd in 1784 geboren als oudste kind van Karl Heinrich Spohr (doctor in de geneeskunde) en Ernestine Henke (dochter van de predikant). Zijn vader speelde fluit en zijn moeder zong en speelde piano. Spohr raakte al snel in de ban van de muziek en toen hij vijf was, kocht zijn vader een viool voor hem. Toen hij vaardig genoeg was, mocht hij op de muziekavonden met zijn ouders meespelen. Vanaf zijn twaalfde kreeg hij ook les in compositie, harmonie en contrapunt. In de studeerkamer van zijn vader mocht hij componeren. Zijn eerste echte composities ontstonden aan het begin van de 19e eeuw tijdens een reis naar St. Petersburg. Hij gaf daar concerten en in de verloren uurtjes schilderde hij.

Tijdens zijn verblijf in Wenen (1813-1814) ontmoette hij Ludwig van Beethoven, met wie hij bevriend was. Hij componeerde in deze tijd veel werken, waaronder het Nonet en het Zevende vioolconcert. In 1816 speelt hij zijn Achtste vioolconcert in La Scala in Milaan. Een hoogtepunt van zijn carrière.

Het concert van het Orkest van de Achttiende Eeuw en het Kitgut Quartet komt van de Strijkkwartet Biënnale in het Muziekgebouw in Amsterdam. Op het programma staan werken van Spohr, Sirmen, Mendelssohn en Pleyel. Luister live op NPO Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie