Avondconcert
NTR

Bariton Michael Wilmering: 'Schumann kan je raken met haast niks'

foto: Martin Sigmund
  1. Klassiekchevron right
  2. Bariton Michael Wilmering: 'Schumann kan je raken met haast niks'

Op 31 oktober 2023 heropende De Jurriaanse Zaal van de Doelen in Rotterdam met een intiem recital. Bariton Michael Wilmering en pianist Nicolas van Poucke wijdden de kamermuziek zaal in met liederen van Robert en Clara Schumann. Voorafgaand aan het concert zocht het Avondconcert Wilmering op voor een gesprek over het programma.

Neem ons eens mee langs alle emoties die vanavond voorbijkomen.

“Het zijn er zoveel. Dat is het mooie van Robert Schumann, hij neemt je overal mee naartoe. Zijn melodieën zijn soms zo fragiel, hij kan je raken met haast niks. Maar daarna neemt hij je ineens mee in een volle laag van prachtige tonen en klanken. En zo is het natuurlijk met de liefde.”

Je zingt van Robert Schumann zijn cyclus Dichterliebe, die gaat over de liefde. Hoe verplaats jij je als zanger in alle emoties die in de muziek zitten?

“Wat voor mij belangrijk is, is dat ik het echt voelt. Alleen moet ik wel kunnen blijven zingen, dus als ik echt ga huilen dan werkt dat niet. Schumann geeft elk lied een heel eigen klank, dus er ontstaat een kleurenpalet van zestien verschillende kleuren. Ik kies bij elk lied bewust wat ik wil brengen, ik denk vooraf na over een kader zodat ik niet verdrink in alle emoties.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zijn er liederen die er voor jou bovenuit springen?

“Nee, eigenlijk niet. En dat vind ik het fantastische aan deze cyclus. Elke keer word ik weer verrast door iets wat ik opnieuw hoor, maar wat me dan ineens raakt. Dat komt natuurlijk ook doordat je dingen meemaakt in je leven, maar het hangt ook af van wat je bui is op een dag.”

Het is vandaag een best druilerige dag. Wat gaat dat betekenen voor de uitvoering straks?

“De Jurriaanse Zaal heeft geen ramen, dus dat scheelt, haha! Maar het ligt er natuurlijk aan hoe het publiek gemutst is. Ik denk dat ik er wel wat van zou voelen als iedereen daar heel chagrijnig zou zitten. Gelukkig is vanavond de heropening van de zaal, dus het publiek zal vast vrolijk zijn. En ik ook, dus we gaan ook zeker de mooie kanten van de liefde zien. In Dichterliebe gebeurt dat eigenlijk ook, de schrijver is niet alleen treurig dat zijn geliefde weg is, hij blikt ook terug op de mooie dingen die hij wel heeft gehad.”

Op het programma staan ook liederen van Clara Schumann.

“Ja, die hebben we op verzoek van de programmeur toegevoegd aan het programma. Heel leuk, want ik heb me speciaal extra in Clara Schumann verdiept en een boek gelezen over het leven van en Robert. Van haar zing ik drie liederen die ook over de liefde gaan. Over een gestorven geliefde bijvoorbeeld, en over een ongelukkig huwelijk. Best een spannend onderwerp. En we eindigen met een heel vrolijk liefdeslied.”

Ster advertentie
Ster advertentie