Avondconcert
NTR

Lucie (Horsch) in the Sky with Diamonds: een muzikale reis langs volksmuziek

foto: Dana van Leeuwen
  1. Klassiekchevron right
  2. Lucie (Horsch) in the Sky with Diamonds: een muzikale reis langs volksmuziek

Na een paar Avondconcertopnames waarin Lucie Horsch schitterde als pianist, is ze nu weer terug met een programma op de vertrouwde blokfluit. Samen met Amsterdam Sinfonietta gaat ze op tournee door heel Nederland met het programma Lucie in the Sky with Diamonds. Het Avondconcert is er op woensdag 15 februari live bij in Musis in Arnhem.

In 1967 brachten The Beatles hun legendarische album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit met daarop onder andere het nummer Lucy in the Sky with Diamonds. Meteen na de release ging het verhaal rond dat de titel van het lied verwees naar de hallucinerende drug LSD. Maar John Lennon sprak het verhaal tegen en beweerde dat zijn zoontje Julian hem inspireerde met een kindertekening.

Volksmuziek als uitgangspunt

Meer dan vijftig jaar na The Beatles zorgen Lucie Horsch en Amsterdam Sinfonietta in ieder geval voor hogere sferen met hun programma Lucie in the Sky with Diamonds. In een concert waarin volksmuziek het uitgangspunt vormt, maken de musici een reis door Italië, Engeland en de Balkan. Op het programma staan stukken van componisten als Nino Rota, Telemann, Vivaldi en Bartók, vaak in speciaal geschreven nieuwe arrangementen. Ook speelt Horsch compleet nieuwe muziek; componist Rick van Veldhuizen schreef een stuk waarin verschillende fluittechnieken en zelfs zang voorkomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor het programma heeft Horsch een hele batterij aan fluiten nodig, van renaissance-sopraan tot altblokfluit. Voor sommige stukken wist ze voorafgaand aan de repetities nog niet welke fluit ze zou kiezen. Om het volkser te laten klinken in de muziek van Bartók stopt ze misschien zelfs een tandenstoker in een fluit om de klank te vervormen. Wellicht dat het een hallucinerende sound oplevert, als knipoog naar het beroemde nummer van The Beatles.

Lucie in the Sky with Diamonds is live te horen in het Avondconcert van woensdag 15 februari.

Ster advertentie
Ster advertentie