Avondconcert
NTR

Simeon ten Holt Dag in het Avondconcert

foto: Beitske de Jong
  1. Klassiekchevron right
  2. Simeon ten Holt Dag in het Avondconcert

Op 24 januari 2023 was het de 100e geboortedag van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Om stil te staan bij zijn muzikale nalatenschap is het Avondconcert op zondag 29 januari de hele dag te gast op de Simeon ten Holt Dag in TivoliVredenburg in Utrecht. Beitske de Jong presenteert ’s avonds de uitzending met daarin opnames van eerder op de dag.

Tijdens de Simeon ten Holt Dag zijn er verschillende uitvoeringen van zijn muziek te horen. In de Grote Zaal van Tivoli klinken zijn beroemde werken en wie benieuwd is naar zijn kamermuziekrepertoire kan terecht in de Kleine Zaal. Wie de diepte in wil, kan terecht bij verschillende lezingen, documentairevertoningen en een expositie.

Beluister de uitzending

Beschikbaar vanaf maandag 30 januari

Natuurlijk mag zijn beroemdste werk op een dag als deze niet ontbreken. Canto Ostinato is in verschillende uitvoeringen te horen, zowel op piano's als een bijzondere versie voor koor met ensemble. Hoewel Ten Holt het werk voor toetsinstrumenten schreef (bij voorkeur vier stuks), zijn er door de jaren heen diverse bewerkingen van het stuk gemaakt, zo bestaat er zelfs een orkestversie. De cellisten van Cello Octet Amsterdam voerden het werk in de zomer van 2012 ook uit. Ze deden dat op een bijzondere locatie: in de tuin van de componist. Zijn gezondheid was toen al zo achteruit gegaan dat hij zelf niet in tuin kon zitten tussen zijn vrienden en familie. In plaats daarvan zat de componist achterin zijn huis met de ramen open te luisteren. Beitske de Jong was er destijds bij voor een videoverslag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een paar maanden na het concert in de tuin overleed Ten Holt. De leden van Cello Octet Amsterdam hoorden het nieuws na afloop van een concert waar ze juist Canto Ostinato hadden uitgevoerd. Cellist Rares Mihailescu herinnert zich in de video dat concert. “Na de laatste maten hoorden we dat hij overleden was. Het was een zeer bijzonder moment dat we met zijn achten, en met het publiek, hebben kunnen delen.”

Meer over Simeon ten Holt

Ster advertentie
Ster advertentie