Avondconcert
NTR

Beluister talentvolle gitarist Sean Shibe in het Avondconcert

foto: Website Sean Shibe
  1. Klassiekchevron right
  2. Beluister talentvolle gitarist Sean Shibe in het Avondconcert

Als je iemand een rising star kunt noemen, dan is het wel Sean Shibe. De Schotse musicus pakt net zo makkelijk uit met werk voor de elektrische gitaar als eigen transcripties van luitmuziek. Hij wordt door critici de belangrijkste gitarist van zijn generatie genoemd. Je hoorde hem live in het Avondconcert met een veelzijdig programma vanuit het Amsterdamse Concertgebouw.

De gitarist werd geboren in Edinburgh, studeerde aan het Royal Conservatoire of Scotland, de Kunst-Universität Graz en in Italië bij Paolo Pegoraro. Inmiddels geeft hij zelf les aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen.

De musicus houdt ervan stijlen en genres te combineren. Tijdens zijn concert in het Concertgebouw speelde de gitarist bewerkingen van muziek voor luit van Johann Sebastian Bach. Verder plaatste hij Zuid-Amerikaanse componisten naast hedendaagse westerse toondichters.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Shibe speelt ook elektrische gitaar. Dat valt bijvoorbeeld te beluisteren op zijn album softLOUD uit 2018, waarop hij Electric Counterpoint van Steve Reich, evenals elektrische gitaararrangementen van werken van David Lang en Julia Wolfe speelt. In NRC zei hij dat elk instrument past bij een andere tijd. "De gitaar is altijd het instrument van het volk geweest. De luit was van de aristocratie en de kerk. De gitaar was van het proletariaat. Maar geleidelijk is het die plek kwijtgeraakt en werd het meer iets voor de salons. Toen de elektrische gitaar om de hoek kwam kijken in de 20ste eeuw heeft hij eigenlijk de oorspronkelijke rol van de gitaar weer op zich genomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Klassieke elektrische gitaar

Een elektrische gitaar in klassieke muziek? In een interview met Presto vertelde Shibe te verwachten dat dit instrument steeds meer terrein zal winnen in het muziekgenre. "Het is nu serieuzer dan tien jaar geleden, maar het heeft een traditie die inmiddels vijftig tot zestig jaar teruggaat. Ook voor hedendaagse componisten wordt het tegenwoordig steeds meer de standaard. (..) Op de een of andere manier lijkt dit instrument erg eigentijds en relevant. Ik denk dus dat het er al is, maar dat het in de loop van de tijd alleen maar belangrijker zal worden."

Sean Shibe speelde werken van Bach, Barrios Mangoré, Villa-Lobos, Adès. Live vanuit het Concertgebouw. Je hoorde het in het Avondconcert.

Ster advertentie
Ster advertentie