Avondconcert
NTR

De bijzondere band tussen Mahler en Arnhem

foto: Mahler Festival
  1. Klassiekchevron right
  2. De bijzondere band tussen Mahler en Arnhem

Op 26 december klinkt in het Avondconcert de Derde symfonie van Gustav Mahler in een uitvoering van Phion. Het orkest heeft een bijzondere band met het werk: in 1903 speelde de Arnhemsche Orkest Vereeniging, een verre voorloper van Phion, voor het eerst muziek van Mahler in Nederland. Op de lessenaars stond toen ook deze grootse symfonie.

Het is inmiddels traditie voor Phion om in de dagen rond Kerst een werk van Mahler uit te voeren. Vanwege het 175-jarig jubileum van de Arnhemse concertzaal Musis koos het orkest dit jaar voor de Derde symfonie. De Nederlandse première van het werk vond namelijk op 17 en 18 oktober 1903 plaats in deze oudste concertzaal van Nederland.

Groots

Mahler schreef met zijn Derde de langste symfonie uit het standaardrepertoire. Meer dan anderhalf uur duurt een uitvoering. Mahler wilde de gehele natuur een stem geven in de muziek. "Stel je een werk voor van zo’n omvang dat het eigenlijk de hele wereld weerspiegelt. Mijn Derde symfonie zal iets zijn zoals de wereld nog nooit heeft gehoord. In deze muziek vindt de hele natuur een stem", zo schreef de componist aan zijn minnares Anna von Mildenburg.

Quote

Stel je een werk voor van zo’n omvang dat het eigenlijk de hele wereld weerspiegelt. Mijn Derde symfonie zal iets zijn zoals de wereld nog nooit heeft gehoord. In deze muziek vindt de hele natuur een stem.

Gustav Mahler

Niet alleen de duur van het werk is imposant, ook het aantal benodigde musici loopt aardig in de cijfers. Naast een symfonieorkest, schreef Mahler ook voor koor, kinderkoor en mezzosopraan. Voor de uitvoering van Phion is Consensus Vocalis als koor aangetrokken, aangevuld met kinderen uit het Nationaal Kinderkoor en het Nationaal Jongenskoor. Mezzosopraan Katarina Bradić maakt haar opwachting als solist. De musici staan onder leiding van dirigent Claus Peter Flor, die sinds zijn eerste uitvoering met het Gelders Orkest in 2017 een informele verbintenis heeft met het orkest dat inmiddels is opgegaan in Phion.

Ster advertentie
Ster advertentie