Avondconcert
NTR

Beluister Strijkkwartet Biënnale 2024: Het Belcea-kwartet

foto: Marco Borggreve
  1. Klassiekchevron right
  2. Beluister Strijkkwartet Biënnale 2024: Het Belcea-kwartet

Een typisch Engels strijkkwartet met een gedeeltelijk Engels programma. Het Belcea Quartet is vernoemd naar oprichter en eerste violist Corina Belcea. Het kwartet dat werd opgericht in 1994 is inmiddels niet meer weg te denken op de internationale podia. Op de Strijkkwartet Biënnale spelen de musici werken van Britten en Schubert. Een programma waarbij ook cellist Raphaël Merlin aanschuift. Je beluistert het concert live in het Avondconcert.

Componisten die uit eigen werk citeren. Richard Strauss deed het in enkele orkestwerken. Maar Benjamin Britten ook in zijn Derde Strijkkwartet. Er komen fragmenten voorbij uit zijn opera Death in Venice. Ook weer niet heel vreemd, want hij componeerde het stuk in Venetië. De componist heeft het eindresultaat nooit compleet gehoord. Bij de repetities van de première door het Amadeus Kwartet ging het namelijk niet goed met zijn gezondheid. Hij overleed twee weken voor de première.

Ook het Strijkkwintet in C-majeur van Franz Schubert is één van de laatste werken die de componist voltooide. Het werk ging in 1850 in première in de Weense Musikverein. Wat opvalt is de lengte van het werk (iets minder dan een uur) en de bijzondere diepe klank doordat twee cello's meespelen. Mozart schreef ook kwintetten, maar die maakte juist gebruik van twee altviolen en dat leverde een hele andere klank op. De muziek is veel gebruikt in films en series. In Conspiracy (2001) en The Human Stain (2003) bijvoorbeeld en in de aflevering Dead on Time van de serie Inspector Morse.

Het concert van het Belcea Quartet komt van de Strijkkwartet Biënnale in het Muziekgebouw in Amsterdam. Op het programma Strijkkwartet nr. 3 van Benjamin Britten, zijn Suite nr. 3 voor cello solo en het Strijkkwintet in C van Franz Schubert. Luister live op NPO Klassiek

Ster advertentie
Ster advertentie