AVROTROS Vrijdagconcert
AVROTROS

Ella van Poucke nieuwe artist in residence AVROTROS Vrijdagconcert

foto: Simon van Boxtel
  1. Klassiekchevron right
  2. Ella van Poucke nieuwe artist in residence AVROTROS Vrijdagconcert


De jonge Nederlandse celliste Ella van Poucke (1994) brengt als artist in residence extra kleur in dit seizoen van het AVROTROS Vrijdagconcert. Haar bijzondere kwaliteiten als solist en als kamermusicus komen in vier concerten volledig tot hun recht.

In de serie van het AVROTROS Vrijdagconcert speelt Ella als artist in residence vier concerten, waarvan twee met het Radio Filharmonisch Orkest. Ze speelt in november de Rococo-variaties van Tsjaikovski, waarbij het orkest wordt geleid door chef-dirigent Karina Canellakis. Ella en Karina hebben al eens eerder het podium gedeeld, dat was in Brussel met op de lessenaars het Eerste celloconcert van Haydn. Samen buigen zij zich nu over een uniek variatiewerk voor cello en orkest. Daarover zegt Ella:

‘Denk aan de beroemde Notenkraker van Tsjaikovski, aan een sprookjessfeer, maar in een klassieke traditie à la Mozart. Ik moet daarbij snel schakelen tussen verschillende sferen in een solopartij met veel gezichten. Het is een heel uitdagend werk en als solist heb je vrijwel geen moment rust, wat dat betreft is het ook een notenkraker…'

Als kind van beroepsmusici ligt het voor de hand dat Ella op jonge leeftijd een muziekinstrument leert bespelen. Ze beschrijft deze eerste stappen als volgt: ‘Ik was vier jaar toen ik begon met viool, maar dat vond ik niet leuk en een wat ongemakkelijk instrument. Toen ik in aanraking kwam met de cello voelde dat veel beter.’ Ella is dan zes jaar en maakt op de cello zo snel vorderingen dat ze als tienjarige debuteert in het Concertgebouw in Amsterdam. Bovendien wordt ze toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Kort daarna zet ze haar studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam bij Godfried Hoogeveen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vanaf 2009 studeert Ella aan de Kronberg Academy, een wereldvermaard instituut voor jonge strijkers in de buurt van Frankfurt am Main. Daar behaalt ze in 2016 haar bachelor en master. Als ‘artiest in residentie’ studeert Ella vervolgens tot 2019 aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth nabij Brussel. Het is voor haar een bijzondere periode waarin ze haar opleiding afrondt bij Gary Hoffman, de vermaarde Canadese cellist die zij al sinds haar tiende bewondert. Wanneer Ella vervolgens wordt geselecteerd voor het talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’, maakt AVROTROS een documentaire waarin Gary Hoffman beschrijft wat haar spel typeert:

Quote

Van begin af aan wist ik dat ze een bijzonder talent was. Wat Ella zo bijzonder maakt is dat zij speelt als Ella. Dat is een groot verschil met veel andere jonge cellisten, die vaak proberen te spelen op een bepaalde manier omdat ze het gevoel hebben dat dat tot succes zal leiden.

Gary Hoffman

Concerten met artist in residence Ella van Poucke:

VRIJDAG 4 NOVEMBER 2022
Ella van Poucke speelt Tsjaikovski

Radio Filharmonisch Orkest
Karina Canellakis dirigent
Ella van Poucke cello

PIJPER Zes symfonische epigrammen
TSJAIKOVSKI
Rococo-variaties
BRUCKNER
Negende symfonie

Kaarten en meer info


VRIJDAG 10 FEBRUARI 2023
Ella van Poucke & friends

Stephen Waarts en Mairead Hickey (viool)
Georgy Kovalev (altviool)
Gary Hoffman en Ella van Poucke (cello)

BACH
Tweede cellosuite in d BWV 1008
REGER Eerste strijktrio
SCHUBERT
Strijkkwintet in C

Kaarten en meer info


VRIJDAG 3 MAART 2023
Ella van Poucke & Caspar Vos

Ella van Poucke (cello)
Caspar Vos (piano)

NIN Suite Espagnole
SHALYGIN Nieuw werk (WP)*
RAVEL
Pièce en forme de Habanera
RACHMANINOV Twee stukken opus 2
RACHMANINOV Sonate in g opus 19

Kaarten en meer info


VRIJDAG 17 MAART 2023
Ella van Poucke speelt Dvořák

Radio Filharmonisch Orkest
Bas Wiegers (dirigent)
Ella van Poucke (cello)

TORVUND A Walk into the Future (NP)
DVOŘÁK
Celloconcert
RACHMANINOV
Symfonische dansen

Kaarten en meer info


De kaartverkoop voor concertseizoen 2022-2023 van het AVROTROS Vrijdagconcert start op dinsdag 29 maart via de kassa van TivoliVredenburg in Utrecht:

tivolivredenburg.nl

Het AVROTROS Vrijdagconcert: dé klassieke start van je weekend!

Het AVROTROS Vrijdagconcert is een productie van AVROTROS in samenwerking met NPO Radio 4, Stichting Omroep Muziek en TivoliVredenburg. De concerten worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4, elke vrijdag van 20:00 tot 22:30 uur. De presentatie is in handen van Leonard Evers. Terugluisteren kan via nporadio4.nl/avrotrosvrijdagconcert.

Ster advertentie
Ster advertentie