Cultuur
KRO-NCRV

Hoe klinkt queerness in klassieke muziek?

foto: AI
  1. Klassiekchevron right
  2. Hoe klinkt queerness in klassieke muziek?

In aanloop naar de Pride presenteren ensemble Ludwig en theatercollectief Boys Won’t Be Boys: Celebration of Queerness in Classical Music. Een concert dat draait om identiteit, mannelijkheid en seksualiteit. Violist Bas Treub, van Ludwig, vertelt bij De Ochtend wat je kunt verwachten.

Bijzondere muziekavond in Amsterdam in aanloop naar Pride

Het programma werd vorig jaar ontwikkeld in samenwerking met het Concertgebouw en wordt nu opnieuw uitgevoerd, met nieuwe samenwerkingen. "We hebben een zanger, een saxofonist, een spokenword-artiest en een danser," vertelt Treub. "Daar hebben we allemaal muziek bij gezocht van hedendaagse componisten, waaronder Sam Perkin, Nico Muhly en Julius Eastman."

Van Tsjaikovski tot Bannink

Bekende namen ontbreken niet. "We beginnen bijvoorbeeld met Tsjaikovski," zegt Treub. "Maar daarnaast spelen we ook minder bekende componisten die allemaal te linken zijn aan het queer-thema. Die er ofwel zelf bij horen, of erover geschreven hebben." Ook het lied Romeo en Julius van Harry Bannink staat op het programma.

De queerness van een componist is niet altijd hoorbaar in de muziek, stelt Treub. "Soms wel, bijvoorbeeld als iemand thema’s uit z’n leven verwerkt of als er resistance in zit. Maar verder niet per se."

Samenwerking op het podium

Treub kijkt vooral uit naar de samenwerking tussen Ludwig en Boys Won’t Be Boys. "Zij durven kwetsbaar te zijn op het podium en leggen knap de connectie met het publiek." De avond wordt gepresenteerd door het theatercollectief zelf.

Ludwig treedt op in pianotriobezetting - viool, piano, cello - maar het concert kent veel variatie. "Ik doe ook iets solo viool met elektronica", vertelt Treub. "En de danser heeft een mooie choreografie op De Zwaan van Saint-Saëns. Het zit allemaal in één programma."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderbelichte componisten

Dat het programma een queer insteek heeft, is volgens Treub nog steeds relevant. "Uiteindelijk zou het ideaal zijn als het helemaal niet uitmaakt. Maar tot die tijd zijn er best een aantal componisten onderbelicht geweest." Als voorbeeld noemt hij Julius Eastman, een zwarte componist uit de twintigste eeuw, "die echt hele bijzondere muziek heeft geschreven."

Celebration of Queerness in Classical Music is woensdag 23 juli te zien in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. "Er zijn nog kaartjes, dus kom vooral luisteren”, zegt Treub

De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie