De Ochtend
KRO-NCRV

4000 keer ‘De Ochtend van 4’

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Klassiekchevron right
  2. 4000 keer ‘De Ochtend van 4’

Op vrijdag 22 april viert De Ochtend van 4 de 4000e uitzending met een feestelijke aflevering. Het dagelijkse KRO-NCRV-ontbijtprogramma viert het jubileum met luisteraars in het publiek, met een champagneontbijt en met live optredens van ensemble Fuse, fluitist Eleonore Pameijer en programmamaker/pianist Jacobus den Herder. Alles op de vaste tijd: tussen 7:00 en 9:00 uur.

Lees ook

Fuse

Fuse

Aan tafel bij presentatoren Margriet Vroomans en Hans Smit zitten bekende en vaste gasten van het programma en ook blikken ze terug op succesvolle onderdelen uit de afgelopen jaren, zoals Het Zeer Korte Verhaal en de serie over oorlogscomponisten.

In de feestuitzending is een grote rol weggelegd voor De Toonzetters: mensen die de kracht van muziek inzetten buiten de concertzaal. Uit de honderden nominaties die de luisteraars zelf aandroegen koos een jury van hersenprofessor Erik Scherder, substituut-ombudsman Joyce Sylvester en Componist des Vaderlands Martin Fondse vier Toonzetters. Zij worden in de feestuitzending extra in het zonnetje gezet.

  • Ilse Eijsink is klarinettist en muziekdocent. Zij verzorgt met haar Hallo Muziek Academie in Amsterdam-Noord en Zaanstad muzieklessen aan kinderen en volwassenen die door een achterstandspositie minder snel zulke lessen kunnen volgen.
  • De Bedside Singers Wageningen zingen voor mensen in hun laatste levensfase. Met rustgevende muziek begeleiden zij stervenden in de laatste dagen van hun leven. Muzikaal leider Anjo Jorritsma is de spil van deze groep betrokken vrijwilligers.
  • Elco van Alphen is de drijvende kracht achter De Lachende Zon. De Brabantse organisatie maakt belevingstheater voor mensen met een meervoudige beperking. De Lachende Zon brengt met speciale programma’s live muziek bij kinderen en volwassenen die zo de muziek op hun eigen manier kunnen ervaren.
  • Sander van Goor uit Maastricht is muziektherapeut. Met zijn organisatie Safe & Sound zet hij muziektherapie in bij kinderen en volwassenen met trauma’s, onder wie asielzoekers en vluchtelingen, en helpt zo hun traumatische ervaringen te verwerken. Ook traint hij andere therapeuten, om zo zijn kennis door te geven.

De vier Toonzetters worden in de jubileumuitzending geëerd omdat zij met muziek het verschil maken in het leven van anderen. In de week voorafgaand aan de feestuitzending komen ze uitgebreid aan bod; vanaf 18 april is iedere dag een reportage te horen waarin één van De Toonzetters centraal staat.

4000 keer de Ochtend van 4: de feestelijke uitzending was te horen op vrijdag 22 april, tussen 7:00 en 9:00 uur, NPO Radio 4. Luister 'm hier terug:

4000 keer ‘De Ochtend van 4’

foto: Kim Krijnen / KRO-NCRV

Ster advertentie
Ster advertentie