Hier kun je de uitvaart van Paus Franciscus live volgen + 3 bijzonderheden
- Klassiek
- Hier kun je de uitvaart van Paus Franciscus live volgen + 3 bijzonderheden
Zaterdagochtend 26 april om 9:30 uur is de uitvaart van paus Franciscus live te volgen bij KRO-NCRV op NPO 2 en NPO Start. De plechtigheid vindt plaats op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Zoals bij een pauselijke uitvaart gebruikelijk is, staat de mis in het teken van rituelen, zang en gebed. Toch zijn er een paar dingen die opvallen.
1. De voertaal is Latijn, met Gregoriaanse gezangen
De hele mis wordt in het Latijn gehouden, en de meeste liederen zijn Gregoriaans. Dat is traditie bij pauselijke uitvaarten. Opvallend is dat paus Franciscus zelf eind 2024 nog een nieuw liturgisch draaiboek uitbracht waarin ruimte is voor andere muzikale keuzes. Toch wordt zijn eigen uitvaart nog volledig volgens de klassieke vorm gehouden.
Tijdens de processie met de kist van de paus klinkt waarschijnlijk de Litanie van alle Heiligen, een gezongen gebed dat van oudsher op dit moment ten gehore wordt gebracht.
De muziek wordt gezongen door het koor van de Sixtijnse Kapel, het persoonlijke koor van de paus. Het koor bestaat al 1500 jaar en is niet verrassend het oudste koor ter wereld dat nog steeds actief is. Beroemde componisten als Palestrina en Allegri (van het bekende Miserere) zijn lid geweest van het koor.
2. Voorbeden in zes wereldtalen
De wereldkerk klinkt letterlijk door in de dienst: er zijn zes voorbeden, uitgesproken in zes verschillende talen. Het gaat om Frans, Arabisch, Portugees, Pools, Duits en Chinees — een teken van de wereldwijde reikwijdte van het katholieke geloof.
3. De afsluiting met het ‘Magnificat’ van Maria
Na het bekende In paradisum eindigt de uitvaart niet in stilte, maar met het Magnificat van Maria: een lofzang vol hoop, waarin de blik richting de hemel wordt gericht.
Programma
De mis voor paus Franciscus start om 10:00 uur en wordt geleid door kardinaal Giovanni Battista Re, het hoofd van het College van Kardinalen.
Naar verwachting zal de uitvaart worden bijgewoond door 170 buitenlandse delegaties met hoogwaardigheidsbekleders. Vanuit Nederland zullen premier Schoof en minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. Daarnaast komen er tienduizenden gelovigen en andere betrokkenen naar het Sint-Pietersplein om de paus de laatste eer te bewijzen.
De uitzending is live te zien op zaterdag 26 april vanaf 9:30 uur op NPO 2:
Bekijk de livestream van NPO 2
Video niet beschikbaar
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook

Wat is een requiem?
Bekijk het programma In Memoriam: paus Franciscus
Video niet beschikbaar
De Ochtend
Een ochtendprogramma waarin toegankelijke, verrassende muziek centraal staat. Andrea van Pol, Hans Smit of Pieter van Nes houdt je daarnaast kort op de hoogte van het belangrijkste nieuws van de dag. Iedere dag van 7:00 uur tot 9:00 uur.
Gerelateerd
Podium
Paus Franciscus was de paus van het volk en hield enorm van voetbal en muziek
De Ochtend
Kijkcijfers Conclave schieten de lucht in na overlijden paus: Ab Zagt geeft review
Tussen hemel en aarde
Deze muziek hoor je bij de uitvaart van paus emeritus Benedictus XVI
De Ochtend