Filmmuziek

Hans Zimmer wint Oscar voor de beste filmmuziek

foto: Ettore Ferrari (ANP)foto: Ettore Ferrari (ANP)
  1. Klassiekchevron right
  2. Hans Zimmer wint Oscar voor de beste filmmuziek

Op zondag 27 maart (lokale tijd) zijn de Academy Awards, oftewel de Oscars, uitgereikt. Hans Zimmer ging er met de prijs voor beste filmmuziek van door dankzij zijn werk voor de film Dune. Hij won ook al de Golden Globe en de BAFTA voor de muziek voor deze film. Dit is de tweede Oscar die Zimmer wint: hij won in 1995 een Oscar voor zijn muziek voor The Lion King.

Hans Zimmer is inmiddels een van de meest productieve en zeker een van de meest succesvolle filmcomponisten van dit moment. Aad van Nieuwkerk noemt de muziek voor Dune 'typische Zimmer-muziek': "Overweldigend en virtuoos gemaakt. Al vinden sommige critici het wel erg bombastisch, maar dat kon je verwachten."

Feest vieren in een badjas in een Amsterdams hotel

Hans Zimmer is op dit moment bezig met zijn Europese tour Hans Zimmer Live. Toevallig verbleef hij in een Amsterdams hotel toen hij hoorde dat hij het felbegeerde beeldje had gewonnen. Hij vierde een klein feestje in de hotelbar en deelde de beelden op Twitter:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hypnotiserende muziek bij de sciencefictionfilm

Dune is een sciencefictionfilm van Denis Villeneuve met o.a. Timothée Chalamet, Zendaya en Rebecca Ferguson. Het verhaal speelt zich af in 10191 Frank Herbert schreef in 1965 twee boeken over hoe de verhoudingen in het heelal dan liggen. Dune heet dan ook eigenlijk Dune Part 1 en gaat over de queeste van de adellijke Paul Atreides (Chalamet), die het op woestijnplaneet Arrakis onder meer moet opnemen tegen opstandige Fremen, troepen van de intergalactische keizer en gigantische zandwormen.

Er verschenen tot nu toe een twee albums met de muziek uit Dune: The Dune Sketchbook en de eigenlijke soundtrack. Op The Dune Sketchbook horen we lange variaties over de belangrijkste thema's van de muziek die in de film te horen is. Het soundtrack-album bevat 22 veel kortere stukken, en wat opvalt is dat melodieën veel minder een rol spelen dan een herkenbare sound. Het neerzetten van een sfeer en het oproepen van een bepaalde emotie is het doel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Filmmuziek Top 200

De Filmmuziek Top 200 was een feest! Op donderdag 7 en vrijdag 8 maart hoorde je de meest aangrijpende en onvergetelijke soundtracks bij NPO Klassiek.

🍿 Bekijk de lijst van 2024

🎬 Meer Filmmuziek

Ster advertentie
Ster advertentie