Filmmuziek

Volker Bertelmann wint BAFTA voor beste filmmuziek voor Im Westen nichts Neues

foto: ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Volker Bertelmann wint BAFTA voor beste filmmuziek voor Im Westen nichts Neues

De Duitse oorlogsfilm Im Westen nichts Neues is op 19 februari de grote winnaar geworden van de BAFTA's, de prestigieuze Britse filmprijzen. De film won maar liefst zeven felbegeerde BAFTA's, onder andere voor beste filmmuziek van componist Volker Bertelmann, ook bekent als Hauschka. De BAFTA's (British Academy of Film and Television Arts) staan bekend als de 'Britse Oscars'.

Im Westen nichts Neues, te zien op Netflix, is een film over de Eerste Wereldoorlog, gemaakt vanuit een Duits perspectief. De film is gebaseerd op de anti-oorlogsroman met dezelfde titel van Erich Maria Remarque, geschreven in 1928. Al in 1930 werd er van het boek een Engelstalige verfilming gemaakt, en in 1980 verscheen ook een televisiefilm. Toch wilde de Duitse regisseur Edward Berger een derde verfilming maken.

"Hoewel er al veel oorlogsfilms zijn gemaakt, laten maar weinig daarvan een Duits perspectief zien", zegt Berger, die de BAFTA voor beste regisseur won. "Het perspectief van bijvoorbeeld Amerikanen of Engelsen is dat ze Europa hebben gered. De soldaten die terugkeerden naar het thuisfront, hoewel getraumatiseerd en psychisch aangetast, werden onthaald als helden. De oorlog werd door hen deels gezien als iets om trots op te zijn. Voor ons was het precies het tegenovergestelde: in onze nationale psyche is er slechts ruimte voor schuldgevoel, afschuw en verschrikking als we terugdenken aan de oorlog."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Im Westen nichts Neues wint ook de Oscar

In de nacht van 12 op 13 maart werden de Oscars uitgereikt: Volker Bertelmann won daar ook de Oscar voor 'Beste originele muziek'. De andere genomineerde waren Justin Hurwitz (Babylon), Carter Burwell (The Banshees of Inisherin), John Williams (The Fabelmans) en de band Son Lux (Everything Everywhere All at Once).

Luistertip: onze filmmuziek-speellijst

Blijf op de hoogte van soundtracks uit de nieuwste films met onze Spotify-speellijst Nieuwe filmmuziek (Klassiek), speciaal geselecteerd door NPO Klassiek. Iedere week voegen we nieuwe soundtracks toe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie