Musici
NTR

Kluster5 speelt Celia Swart en Remy Alexander

foto: Jostijn Ligtvoet
  1. Klassiekchevron right
  2. Kluster5 speelt Celia Swart en Remy Alexander

Het Haagse ensemble Kluster5 zoekt altijd nieuw werk om te spelen. Met hun vijven gaan ze de samenwerking aan met componisten van alle soorten en stijlen. Zo zijn ze ook de Celia Swart en Remy Alexander tegengekomen. Twee jonge componisten die laten horen welk pad de nieuwe generatie kan inslaan. Op 3 februari live in het NTR Avondconcert!

Beluister het Booster Klassiek-optreden

Kluster5

Dit ensemble is opgericht door vijf bedrijvige instrumentalisten. Een jong ensemble, maar ze hebben hun plek in het Nederlandse muzieklandschap al helemaal gevonden. Allerlei multidisciplinaire projecten, cross-overprojecten en nieuwe albums staan op stapel. De nieuwe generatie weet ze te vinden (en omgekeerd).

De bezetting is uniek - vandaar hun honger naar nieuw repertoire. Kluster5 bestaat uit:
Daan van Koppen - saxofoon
Isa Goldschmeding - viool
Jennifer Heins - slagwerk
Martin van Hees - gitaar
Tim Sabel - piano

Website: www.kluster5.nl
Om te volgen: Facebook

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Celia Swart

Van oorsprong saxofoniste, is Celia Swart (1994) vanuit de jazzwereld stappen gaan zetten in de moderne klassieke muziek. Opvallend, want een achtergrond of interesse in de jazz komt vaker voor bij de Nederlandse componisten. Haar compositiewerk combineert gevoel voor ritme met de meest verstilde klanken en melodieën. Uiteindelijk levert het een verhalend soort minimalisme op.

foto: Karmit Fadael

Ze besloot compositie te studeren bij het Koninklijk Conservatorium. Dat sluit ook weer erg goed aan, want de Haagse school is beroemd om die jazzinvloeden. Dat is bijvoorbeeld te horen in de ruige minimal music van Louis Andriessen, de pas overleden 'vader' van deze school. In 2018 is ze afgestudeerd, en ze wist meteen een geheel eigen, meer introvert geluid op het podium te brengen.

Hoe dat klinkt? In het Avondconcert zal eerst Boven Hoge Gebouwen te horen zijn. Al schrijvend op haar balkon is dat ontstaan, voor haar een moment van reflectie. De verschillende kleuren van de vijf instrumenten smelten samen tot een wonderlijke klankkleur. Daarna een wat drukker stuk, Hoge Uren. Waar we net naar de lucht keken, gaat de blik nu op de straat.

Celia Swart loopt over van de plannen. Op dit moment werkt ze samen met Kluster5 om een speciaal visueel album te brengen, Perceived Reality. Om te blijven volgen dus!

Remy Alexander

Alles mag in de muziek tegenwoordig. De componist Remy Alexander (1991) heeft dat als geen ander begrepen en voelt zich echt overal thuis. Post-minimalisme, noemt hij zijn muziekstijl. Het gaat erom dat het minimalisme wordt aangevuld met allerlei nieuwe invloeden: de nieuwe uitvindingen in elektronische muziek, experimenten van de moderne componisten, popmuziek wat overal te vinden en te horen is. Of juist oude invloeden: improvisatie uit de jazz, een mooi Beethovenwerk.

Om een beter idee te krijgen van de stijl: zijn werk Drifting won in 2018 de Tera de Maya-Oyens Prijs:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor het Avondconcert heeft hij twee gloednieuwe stukken uitgekozen. Een premièremoment dus!
Beach Days is als een herinnering aan een mooie zomerse dag: wat gitaarakkoorden bij een kampvuur, eromheen gaat een instrument dansen, een ander instrument haalt een drankje.
Na deze gemoedelijke sfeer, zal Martin van Hees op de gitaar Ostensibly Gone presenteren. Dat betekent 'ogenschijnlijk weg' en werkt als een soort meditatie. Hier gebruikt hij een techniek waarbij één noot op meerdere snaren wordt gespeeld, wat een uniek vol geluid oplevert.

Deze stukken zijn onderdeel van een nieuw album dat hij gaat uitbrengen samen met Kluster5. Hierin gaat hij deze stukken 'remixen' met allerlei elektronische bewerking, om de noten in een compleet ander licht te doen schijnen. Interessant om in de gaten te houden, want die komt dit jaar uit.

Ster advertentie
Ster advertentie