Musici
NTR

Bianca Bongers

foto: Réka Szentirmay
  1. Klassiekchevron right
  2. Bianca Bongers

Bianca Bongers (1987) is een componist die vanuit een visueel vertrekpunt muziek schrijft. In het voorjaar van 2022 duikt ze met diverse musici de studio in voor de opnames van haar debuutalbum.

Bekijk het concert met muziek van Bianca Bongers in Muziekgebouw Eindhoven

Video niet beschikbaar

Kun je de video niet bekijken? Ga dan naar NPO Start of YouTube.

Bianca Bongers (1987) is cellist en componist. Ze studeerde compositie bij Daan Manneke, Wim Hendrickx en Luc van Hove. Daarnaast speelt ze zelf cello en studeerde ze bij Monique Heidema aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Veel van haar composities ontstaan vanuit een visueel idee, een eigen tekening, een fysieke route door een omgeving. Ter ere van het Sweelinck Herdenkingsjaar in 2021, componeerde ze in opdracht van NTR Podium de compositie Echo. De première werd live uitgevoerd door violiste Tosca Opdam en pianist Alexander Ullman. Voor die compositie onderzocht ze de looproute van Sweelincks woonhuis naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Sweelinck het orgel bespeelde.

Bianca Bongers - Echo

Video niet beschikbaar

Aandacht voor Nederlandse componisten

Tijdens het Avondconcert van donderdag 3 februari staat de spotlight gericht op componisten uit Nederland. Van Bongers klinken die avond drie werken die dit voorjaar ook worden opgenomen op cd. Andreas Mader (sopraansaxofoon) speelt de compositie Come Wide Close, Vincent van Amsterdam (accordeon) speelt het werk Aardverschuivingen en Tatiana Koleva (marimba) speelt Stars. De geselecteerde werken staan ook op de planning voor de opname van Bongers' debuut-cd in februari. Wie interesse heeft in de cd kan meer informatie vinden op de website van de crowdfunding.

Beluister het Booster Klassiek-optreden

Volg Bianca Bongers online

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andreas Mader (saxofoon)

Het werk Come Wide Close van Bianca Bongers wordt uitgevoerd door saxofonist Andreas Mader. Hij behaalde zijn bachelor en masterdiploma's aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Arno Bornkamp. In 2021-2022 doet Mader samen met zijn duopartner, pianist Christos Papandreopoulos, mee aan Dutch Classical Talent. Eerder presenteerden ze samen al hun debuut-album Lilith & Lulu. Mader speelt ook als solist en als orkestlid bij diverse orkesten. Hij doet constant onderzoek naar nieuwe artistieke mogelijkheden. Zo behaalde hij in Amsterdam ook een master in Live Electronics.

Meer informatie: www.andreas-mader.net

Vincent van Amsterdam

Het werk Aardverschuivingen wordt gespeeld door accordeonist Vincent van Amsterdam. In 2016 won Vincent van Amsterdam de Dutch Classical Talent Award en sindsdien geldt hij als een warm pleitbezorger van zijn instrument, de accordeon. Van Amsterdam speelde in alle grote zalen van Nederland en hij was te gast op de belangrijkste klassieke muziekfestivals. Ook in het buitenland weet hij mensen te raken met zijn spel. Het repertoire voor accordeon is in handen van Van Amsterdam haast oneindig groot, van Bach en Scarlatti tot gloednieuwe composities van vooraanstaande componisten van nu, zoals Aart Strootman en Daan Manneke.

Meer informatie: www.vincentvanamsterdam.nl

Ster advertentie
Ster advertentie