Passaggio: De Vier Jaargetijden
KRO-NCRV

De allereerste… fietstocht van Lex Bohlmeijer

foto: Passaggio
  1. Klassiekchevron right
  2. De allereerste… fietstocht van Lex Bohlmeijer

Je hebt De Vier Jaargetijden van Vivaldi, maar minstens zo episch zijn De Vier Jaargetijden van Passaggio. Al sinds 2016 wandelt en fietst presentator Lex Bohlmeijer voor het programma Passaggio door Nederland om radio te maken vanuit de natuur. Inmiddels tikken we bijna de 100ste aflevering aan van De Vier Jaargetijden van Passaggio. Tijd voor een terugblik: hoe begon het allemaal zes jaar geleden?

Op maandag 11 april 2016 verliet Lex Bohlmeijer voor het eerst de benauwde studio van NPO Radio 4 om op de radio te laten horen hoe heerlijk de lente kon klinken. Dagelijks een uur lang live radio, met de wind in z’n gezicht en een wandelzender over de schouder: dat was voor Lex de ideale combinatie van zijn passie voor muziek én natuur.

De eerste editie van De Vier Jaargetijden - toen nog onder de noemer Proef de Lente - voerde langs vijf verschillende natuurgebieden in Nederland. De tour startte in duingebied Meijendel, waar de allereerste uitzending plaatsvond. Daarna reisde Lex in één week tijd door naar de bossen van Lage Vuursche, het Zwarte Meer in Overijssel en een schaapskooi bij Zeist om te eindigen op een fluisterboot in Nationaal Park De Biesbosch.

De Vier Jaargetijden van Passaggio in beeld

Onderdompelen

Lex Bohlmeijer is groot liefhebber van het buitenleven: “Ik ben echt dol op de natuur, ik moet altijd naar buiten. Ik kan me onderdompelen in de seizoenen, in de kleuren, in de geuren! Wat muziek heeft, dat heeft het landschap ook, dat is precies hetzelfde. Daar kun je in verwijlen, in verblijven. Naar buiten!”

Dicht bij huis

Na de eerste editie in 2016 kreeg Lex de smaak te pakken. Ieder seizoen bracht nieuwe verhalen en nieuwe landschappen om te verkennen. Probeerde Lex eerst nog om zoveel mogelijk verschillende landschappen in één week te bezoeken, in het vervolg van De Vier Jaargetijden van Passaggio concentreerde hij zich op één gebied. Zo volgde hij het Pieterpad, deed hij de Veluwe en Texel aan en fietste hij de Friese Elfstedentocht. Eenmaal maakt hij een uitstapje naar het buitenland: in 2019 fietste Lex samen met luisteraars de Mozart Radweg, een tocht door Oostenrijk en Duitsland. In 2020 bleef Lex vanwege de coronamaatregelen dicht bij huis: het werd een prachtige verkenning van zijn eigen omgeving in De Vier Jaargetijden in Ypenburg.

Quote

Wat muziek heeft, dat heeft het landschap ook: daar kun je in verblijven!

Lex Bohlmeijer

100ste aflevering

Vanaf 7 november stapt Lex voor de laatste keer op zijn fiets om nog één keer de Vier Jaargetijden van Passaggio te maken. De 100e aflevering komt in zicht, de fietsbanden zijn bijna versleten. Volg hem nog één week in zijn muzikale tocht door de natuur!

Naar De Vier Jaargetijden van Passaggio

Ster advertentie
Ster advertentie