Podcasts
EO

Marco den Toom: 'Dat ik harten kan raken is een cadeau'

foto: EOfoto: EO
  1. Klassiekchevron right
  2. Marco den Toom: 'Dat ik harten kan raken is een cadeau'

In deze aflevering van de podcast Alle Registers Open gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met Marco den Toom. In zijn jeugd viel hij bij het programma ‘Jong Talent’ al op. Tegenwoordig verdient hij zijn brood met de muziek en werkt regelmatig mee aan opnames voor Nederland Zingt, heeft een muziekuitgeverij, is dirigent, begeleidt koren en samenzang én is organist van de Nieuwe Kerk in Katwijk. In deze kerk ontmoet Elsbeth hem, waar Marco het op een na grootste orgel van Nederland bespeelt: het Van den Heuvelorgel.

#9 - Marco den Toom is bij wijze van spreken een orgelspelende profeet (S02) - Alle Registers Open

De liefde voor het vak is er langzaam ingeslopen bij deze Katwijkse organist. ‘Mijn moeder heeft een briefje dat ik als kind geschreven heb, altijd bewaard', vertelt hij. Er stond op dat ik orgelmeneer wil worden. Mijn vader was organoloog. Ik ging wel eens met hem mee voor zijn werk, mijn broer speelde orgel en zo begon ik ook een beetje te rommelen.’

Componeren

‘Meestal is componeren voor 90 procent zweten. Daar moet je voor gaan zitten en dat wil dan niet. Soms helpt een rondje lopen, maar als je instrumentale muziek maakt, wil je niet hetzelfde als dat je de vorige keer gemaakt hebt. Soms helpt een rondje lopen en dan gaat het weer stromen.'

Cadeau

Op de vraag hoe hij zijn geloof beleeft door zijn orgelspel, zegt Marco:

Quote

Ik speel voor mijn Schepper. Maar toen ik voor de keuze stond om verder te gaan in de muziek, koos ik niet bewust voor een beroep waarbij ik mijn Schepper groot zou gaan maken. Niet dat ik geen gelovig kind was, maar pas later ervaarde ik wat het teweeg kan brengen bij mezelf en de ander. Het is een cadeau. Dat je harten kunt raken, heb je niet altijd door als je aan het spelen bent.

In deze aflevering speelt Marco den Toom Ouverture uit oratorium ‘Jezus op aarde’ van Marco den Toom, Psalm 116 van Rutger van Mazijk, Allegro uit Concerto del Signore Vivaldi van Johann Gottlieb Walther, Frühlingserwachen van Carl Philipp Emanuel Bach, Een toekomst vol van hoop van Adrian Roest en Toccata uit Suite Gotique van Léon Boëllmann.

Over de podcast Alle Registers Open: Elsbeth Gruteke gaat in gesprek met bekende Nederlandse organisten

Alle Registers Open

Alle Registers Open

Ster advertentie
Ster advertentie