Podcasts

Wist je dat Jeroen van Inkel opgroeide met klassieke muziek?

foto: Andreas Terlaak
  1. Klassiekchevron right
  2. Wist je dat Jeroen van Inkel opgroeide met klassieke muziek?

Sinds kort durft radiopresentator Jeroen van Inkel er fanatiek voor uit te komen: zijn liefde voor klassieke muziek. Onlangs presenteerde hij op NPO Radio 4 het programma Een Goedemorgen Met..., waarin hij zijn favoriete klassieke muziek liet horen ⤵️

Een goedemorgen met... Jeroen van Inkel

...en zijn podcastserie Movie Masters kun je nu volledig bingen. We stellen Jeroen een aantal vragen over zijn passie voor klassiek.

Movie Masters: nu bingebaar

Movie Masters

Movie Masters

Waar is bij jou de passie voor klassieke muziek begonnen?

Quote

Ik heb het met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn moeder draaide vaak klassiek in huis en mijn tante Jo - waar ik vaak was - speelde klassieke piano. Ze hadden een prachtige Steinway & Sons. Maar pas na jaren alleen maar popmuziek begon het te kriebelen en draaide ik thuis steeds vaker klassiek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom is het gebruiken van klassieke muziek in films zo belangrijk?

"Dat hangt heel erg van de film of scene af natuurlijk. Maar met klassieke muziek is er meteen een bepaalde sfeer. Als je bijvoorbeeld Das Rheingold: Entry of the Gods into Valhalla van Wagner gebruikt voel je meteen de urgentie van dat moment."

In welke film zit volgens jou de beste filmmuziek?

"In Blade Runner uit 1982. Die muziek is gemaakt door Vangelis. De hoogtepunten zijn Blade Runner Blues, the Love Theme, Memories of Green en het ongeëvenaarde Tears in Rain met daarop die prachtige scene met Rutger Hauer."

Jeroen van Inkel is een van de meest invloedrijke figuren uit de Nederlandse radiogeschiedenis. Na zijn debuut in 1979 werkt hij bij onder andere Veronica, Qmusic, 538 en NPO Radio 5. Momenteel maakt hij in het weekend zijn programma bij NPO Radio 2

Hoe verwerk je klassieke muziek in je radioprogramma's bij NPO Radio 2?

Quote

Ik gebruik vaak muziek onder mijn stem om een bepaalde sfeer te maken. Ik heb een aantal klassieke stukken die ik daar voor 'misbruik', zal ik maar zeggen. Ik weet dat het heiligschennis is voor sommigen maar binnen de context van popradio kan het prima. Vaak genoeg merk ik aan appjes die binnenkomen dat mensen dan informeren welke muziek dat was. En zo introduceer ik de mensen ook een beetje in de wereld van klassieke muziek. Op een popzender!

Begin deze zomer heeft Jeroen de podcastserie Movie Masters gemaakt voor NPO Radio 4. Hij neemt je daarin op geheel eigen wijze mee in de wereld van de filmmuziek. Zes afleveringen lang licht hij het werk van één van de grote componisten uit de filmmuziek uit.

Je moest natuurlijk kiezen - kill your darlings. Over wie zou je nog graag een aflevering willen maken?

"Over Craig Armstrong, over Hans Zimmer, over John Barry, over Junkie XL, alias Tom Holkenborg, over Thomas Newman, over Michael Giacchino. Je merkt: er zijn nog genoeg componisten over om mooie afleveringen te maken. Dus wie weet!"

🍿 Movie Masters bingen? Dat kan!

via NPO Radio 4 Spotify Apple Podcast Google Podcasts

Ster advertentie
Ster advertentie