Podium
NTR

Coronanieuws uit Europa

foto: JUANJO M / ANPfoto: JUANJO M / ANP
  1. Klassiekchevron right
  2. Coronanieuws uit Europa

Vanwege het stijgend aantal besmettingen, sluiten veel concertzalen noodgedwongen hun deuren, of de programmering wordt aangepast, zoals in het Concertgebouw. In Duitsland heeft de Semper Oper in Dresden laten weten alle voorstellingen in december en januari te annuleren.


En ook in België zijn nieuwe maatregelen afgekondigd. Zo mogen slechts 200 mensen aanwezig zijn bij een concert of theatervoorstelling.

Bozar, De Munt, het Nationaal Orkest van België, het Théâtre National Wallonie-Bruxelles en de Koninklijke Vlaamse Schouwburg hebben in een gezamenlijk statement kenbaar gemaakt het niet eens te zijn met de maatregelen. Zij schrijven:

“Onze cultuurhuizen zijn ronduit geschokt door de politieke besluitvorming die op geen enkele manier de realiteit respecteert en tekenen nadrukkelijk verzet aan tegen zogenaamde bijsturingsmaatregelen die enkel over foute perceptie gaan. […] Absolute aantallen houden geen steek omdat elke zaal anders is en 200 personen in sommige huizen de helft van de maximumcapaciteit vertegenwoordigen en in andere zalen slechts een zesde. We pleiten voor een individuele benadering van de problematiek die rekening houdt met de werkelijke toestand die voor elk cultuurhuis anders is.”

Hier
is het hele statement te lezen.

Elders in Europa is juist weer meer mogelijk. Voor het eerst sinds 630 dagen heeft André Rieu weer met zijn orkest opgetreden. In de zaal in Lissabon zaten bijna 12.500 mensen. Er was zo’n bijzondere energie. Het voelde alsof de lange pauze er niet is geweest,” aldus André Rieu na afloop.


Ster advertentie
Ster advertentie