Podium
NTR

Toonaangevende dirigenten protesteren tegen nieuwe koers BBC

foto: BBC
  1. Klassiekchevron right
  2. Toonaangevende dirigenten protesteren tegen nieuwe koers BBC

Vorige week werd bekend gemaakt dat de BBC een andere koers gaat varen. Er komen grote bezuinigingen bij de omroepkoren en -orkesten. Voor de BBC Singers valt zelfs het doek. Er is een petitie gestart “Stop the planned closure of the BBC Singers”.

Toonaangevende dirigenten en artiesten van de BBC-koren en -orkesten hebben nu ook een open brief gestuurd aan de Algemeen Directeur van de BBC, waarin zij protesteren tegen het voorstel om de BBC Singers op te heffen en de orkesten met 20% te korten.

In de brief staat:
“Als deze beslissing wordt uitgevoerd, zal dit niet alleen verwoestend zijn voor de huidige, unieke bekwame leden van het koor, maar ook voor de toekomstige generatie zangers. En zelfs een snelle blik op de lijst met wereldpremières van het koor roept de vraag op: “Voor wie gaan onze componisten nu componeren?” Overal waar cultuur serieus wordt genomen, worden de BBC Singers beschouwd als voorbeeld van veelzijdigheid. De bereidheid dit allemaal bij het vuilnis te gooien, […] getuigt van een schokkende minachting.”

De brief is onder meer ondertekend door Sakari Oramo, chef-dirigent van the BBC Symphony Orchestra en Bob Chilcott, vaste gastdirigent van de BBC Singers. De dirigenten willen een dialoog aan gaan met de directie van de BBC.

De petitie is al meer dan 100.000 keer getekend.

Hans Haffmans sprak erover met mezzosopraan Sarah Connolly. Beluister hier het gesprek in Podium:

Sarah Connolly

Ster advertentie
Ster advertentie