Podium
NTR

Dirigenten Europese omroepkoren protesteren tegen opheffing koor BBC

foto: Pxhere
  1. Klassiekchevron right
  2. Dirigenten Europese omroepkoren protesteren tegen opheffing koor BBC

Vijftien dirigenten van Europese omroepkoren hebben een gezamenlijke brief geschreven naar de BBC. Ze protesteren tegen het recente besluit de 'BBC Singers' op de heffen, het klassieke koor van de Britse omroep. Het is een van de aangekondigde bezuinigingen bij de omroepensembles van de BBC.

De brief is ondertekend door koordirigenten van naam, zoals Marcus Creed, Kaspars Putniņš en de Nederlandse maestro's Peter Dijkstra, Klaas Stok en Gijs Leenaars. Initiatiefnemer is Benjamin Goodson, dirigent van het Groot Omroepkoor.

Hieronder vertelt Goodson over zijn belangrijkste motivatie, reagerend op het besluit van de BBC.

De briefschrijvers prijzen in de brief de kwaliteit van het bedreigde koor: "In heel Europa en daarbuiten staat de naam BBC Singers voor virtuositeit, flexibiliteit en de allerhoogste normen in professionele koormuziek", schrijven ze. "Met het opheffen van een koor met bijna 100 jaar geschiedenis vernietig je ook het erfgoed van het ensemble. Dit is een onbetaalbaar en kwetsbaar fenomeen: eenmaal verloren kan het nooit meer worden opgebouwd."

Beluister hier een eerdere reactie op de bezuiniging, van voormalig koorlid Dame Sarah Connolly.

Britse nieuwsmedia meldden dat er ook in de Britse regering verzet is tegen de keuze van de BBC. Verschillende ministers zouden zich ertegen hebben uitgesproken. En de petitie tegen de opheffing is inmiddels meer dan 140.000 keer getekend.

Ster advertentie
Ster advertentie