Podium
NTR

Overstroming in kelder Wagnermuseum zorgt voor ernstige waterschade

foto: wikipedia
  1. Klassiekchevron right
  2. Overstroming in kelder Wagnermuseum zorgt voor ernstige waterschade

Afgelopen vrijdag is de kelder van het Richard Wagnermuseum in Bayreuth (Duitsland) ondergelopen. Daardoor zijn veel kostbare boeken en manuscripten met historische waarde beschadigd.

Een derde van de totale bibliotheek is beschadigd, zo laat de directeur van het museum weten. In totaal staan er zo’n 12.000 boeken, dus er zijn ongeveer 4000 boeken beschadigd, zo is de ruwe schatting. De boeken stonden in kartonnen dozen in de kelder, in een ruimte waar ook een waterleiding loopt. Doordat de medewerkers op tijd constateerden dat er water in de kelder kwam, is erger voorkomen. Toen de brandweer arriveerde, reikte het water tot de enkels.

De beschadigde boeken zijn meteen naar de expositieruimte van het Siegfried Wagner Huis gebracht. Een aantal is naar een vriesdroog-installatie in Leipzig gebracht, om het droogproces te versnellen. Het Siegfried Wagner Huis is in elk geval tot en met donderdag gesloten.

Wat er precies is misgegaan, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk zijn werkzaamheden in de tuin de oorzaak van het probleem. Door een gebrekkige sluiting kon er water het gebouw instromen. Vermoedelijk functioneerde de afvoer in de ruimte niet goed, doordat er een doos op stond.

Een schatting van de financiële schade is nog niet gemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie